Vulcanul cel mai activ din Japonia ar putea erupe cu forţă

Vulcanul Sakurajima din prefectura Kagoshima, situat pe cea mai sudică insulă a arhipelagului japonez, Kyushu, ar putea demola oraşul din apropiere, Kagosima, cunoscut sub numele de "Napoli al Orientului".
Vulcanul Sakurajima din prefectura Kagoshima, situat pe cea mai sudică insulă a arhipelagului japonez, Kyushu (Google image)
Mioara Stoica
16.09.2016

Vulcanul Sakurajima, unul dintre cele mai active din Japonia, acumulează o cantitate mare de magmă în interior, ceea ce indică faptul că se află, probabil, în pragul unei erupţii majore. O echipă de cercetători se ocupă cu studiul vulcanului pentru a elabora o metodă detaliată de alertă în cazul unei erupţii vulcanice. Scopul este acela de a proteja populaţia şi a evita daunele grave cauzate de expulzarea de lavă.

Erupţia majoră anterioară a vulcanului a avut loc în 1914 şi a ucis 58 de persoane, provocând pagube mari şi inundaţii în oraşul Kagosima, cunoscut sub numele de "Napoli al Orientului". Potrivit ziarului El Pais, cercetătorii avertizează că o erupţie puternică s-ar putea repeta peste aproximativ 25 de ani, perioadă care, din punct de vedere geologic, reprezintă un timp foarte scurt. Kagosima are în prezent 600.000 de locuitori.

Cercetarea a fost o colaborare între Universitatea din Exeter şi Universitatea din Bristol, din Marea Britanie, şi Centrul de Cercetare Vulcanică Sakurajima, din Japonia. Echipa de experţi, condusă de James Hickey de la Universitatea din Exeter, a elaborat o serie de tehnici de pionierat pentru a studia sistemul de tuburi naturale ale vulcanului.

Aceste tehnici implică studierea seismologiei vulcanului, urmărirea modificărilor în gazele produse în interiorul său şi deformările din jur produse de lava vulcanului. Cu toate acestea, Hickey admite că, în ciuda acestui studiu intens, nu este întotdeauna posibil să se prevadă erupţiile. "De aceea, în vulcanologie în loc de predicţie de multă vreme folosim termenul prevedere, deoarece acesta include un anumit nivel de incertitudine", explică expertul.

Echipa s-a concentrat pe studierea craterului numit Aira Caldera, care se află în apropierea vulcanului Sakurajima, fiind scufundat din cauza unei explozii anterioare şi apoi colapsat sub magmă. Acest crater este locul unde se acumulează magma care alimentează vulcanul şi care, cu această sursă, produce erupţii mici în fiecare zi.

"Vulcanul Sakurajima erupe în mod regulat, ceea ce indică, de asemenea, că ar putea fi pregătit pentru o erupţie mult mai mare", spune Hickey. Pe lângă aceste probe şi cantitatea mare de magmă acumulată în crater, s-a constatat, de asemenea, că producţia de magmă are loc într-un ritm mult mai accelerat decât în mod obişnuit.

Scopul studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Scientific Reports, este de a dezvolta un sistem de avertizare timpurie pentru erupţii mari. "Noi credem că această nouă abordare poate contribui la furnizarea de informaţii autorităţilor locale, care pot ajuta la salvarea de vieţi în cazul unei erupţii iminente", spune Hickey.

Joachin Gottsmann, de la Universitatea din Bristol, co-autor al studiului, subliniază importanţa înţelegerii indicatorilor oferiţi de vulcani. "Este esenţial să se înţeleagă viteza, acumularea şi volumul de magmă pentru a monitoriza în mod continuu vulcanii şi pentru a anticipa erupţiile, nu numai cel de Sakurajima ci a tuturor vulcanilor din lume", explică el.

Comparând datele înregistrate în prezent cu cele disponibile de la erupţia din 1914, cercetătorii au estimat că vulcanul va produce o erupţie masivă precum cea de atunci, peste 130 de ani. "Considerând că au trecut 100 de ani de la ultima erupţie majoră, înseamnă că suntem la aproximativ 25 de ani de momentul când va avea loc o alta", declară Hickey.

Astfel, pe baza acestor date, oraşul japonez Kagosima a pregătit deja un nou plan de evacuare de urgenţă.

Surse: Universitatea de Bristol, Scientific Reports

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor