„Vreo trei milioane de euro” în plus pentru deputaţi, la cea de a doua rectificare bugetară
alte articole
Cea de a doua rectificare bugetară va diminua bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale, a Agenţiei Naţionale de Integritate şi a numeroase ministere. În schimb, Internele, Senatul, Camera, SRI, SIE şi STS vor primi bani în plus.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ministerul de Interne, Senatul, Camera Deputaţilor, SRI, SIE şi STS vor primi bani la rectificare pentru plata salariilor angajaţilor.
"La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii", a spus Ponta.
Senatul şi Camera Deputaţilor unde nu s-au angajat promoţii noi, vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare.
"Mai sunt la diverse instituţii - Camera şi Senatul, unde nu ştiu să vă spun de câţi bani e vorba, dacă sunt trei milioane de euro, dar e vorba de drepturi salariale la toate instituţiile", a spus Ponta.
Ponta a mai menţionat ca şi SRI, SIE şi STS vor avea o rectificare bugetară pozitivă.
"Şi la SRI apare, şi la SIE, şi la STS - deci unde nu s-a calculat bine de la început sau au apărut cheltuieli suplimentare evident că asigurăm toate salariile, aşa cum asigurăm funcţionarea tuturor instituţiilor", a declarat Victor Viorel Ponta, citat de Mediafax.
Se pare că vor primi bani toţi cei care au de încasat drepturi salariale, conform declaraţiilor premierului, inclusiv medicii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Banii vor fi acordaţi însă autorităţilor locale, nu ministerului de resort. "Avem banii prevăzuţi - să nu-i căutaţi la Ministerul Educaţiei, ci la autorităţile locale - pentru profesori, pentru că e vorba de profesorii din preuniversitar. Avem pentru medici, i-am trecut la fondul de rezervă şi-i plătim pe măsură ce e necesar", a spus Ponta.
Nu sunt bani însă pentru Preşedinţie, unde bugetul scade cu 1,1 milioane lei, nici pentru Curtea Constituţională de unde se taie doar 400.000 lei, nici pentru Agenţia Naţională de Integritate de unde se reduc 1,1 milioane lei. În schimb, se alocă 9,2 milioane lei în plus pentru Senat, 12 milioane lei pentru Camera Deputaţilor, 27,5 milioane lei SRI, 6,1 milioane lei la SIE şi 5,1 milioane la STS.
Se vor reduce bugetele la ministerele Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării. Vor primi suplimentări de fonduri Afacerile Interne, Justiţia, Externele şi Camera Deputaţilor.
Rectificarea bugetară va creşte deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenţă pe care experţii FMI o acceptă doar pentru sumele cheltuite suplimentar faţă de programul iniţial pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.