VREMEA: Viscol, ninsoare şi polei
alte articole
Se vor produce fenomene meteo cu zăpadă viscolită şi spulberată, precum şi intensificări ale vântului.
În intervalul respectiv va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă, mai întâi în Maramureş, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, iar apoi şi în restul zonei montane. În vestul ţării, precipitaţiile vor fi mixte şi izolat se va produce polei.
În zona de munte, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 70 km/h, iar pe creste va ajunge la 100 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de 50 - 60 km/h se vor înregistra temporar şi în celelalte regiuni ale ţării.
Temperatura cea mai scăzută din ţară, de minus 20 de grade Celsius, a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la Miercurea Ciuc, în condiţiile în care în ultimele trei zile în zonă a nins abundent.
Miercurea Ciuc: minus 20 de grade Celsius
Meteorologul de serviciu de la Centrul de Meteorologie Regional Târgu Mureş, Liliana Ceontea, a declarat, luni, că minima naţională, de minus 20,2 grade Celsius, s-a înregistrat în noaptea de duminică spre luni, la staţia meteo Miercurea Ciuc, aceasta fiind "cea mai scăzută temperatură înregistrată în ţară în această iarnă".
Vremea a fost extrem de rece în cursul nopţii în tot judeţul Harghita, minimele înregistrate de mteorologi atingând minus 18 grade Celsius la Topliţa, minus 17 grade la Joseni, minus 12 grade la Odorheiu Secuiesc şi la Bucin, unde s-a depus un strat de zăpadă de 47 de centimetri.
Conform sursei citate, vremea se menţine geroasă în intevalul următor, fiind posibil ca temperaturile să coboare noaptea şi dimineaţa în depresiuni până la minus 21 de grade Celsius şi, potrivit prognozei, pot urca cu 10 grade Celsius în cursul zilei de marţi, până la valori maxime în jurul valorii de minus 10 grade Celsius.
ANM a emis o informare meteo de vânt puternic, ninsori şi polei, care a intrat în vigoare la ora 6.00 şi va expira la ora 22.00, valabilă şi pentru judeţul Harghita, unde va ninge abundent în zonele montane înalte, iar vântul se va intensifica, depăşind la cote înalte 100 de kilometri pe oră.
În zonele joase sunt condiţii de producere a poleiului.
Minima absolută a lunii decembrie în Harghita, de minus 33 de grade Celsius, s-a înregistrat în anul 1998 în Miercurea Ciuc.