Lecţia Ucrainei: Sforile separatismului sunt trase de la Moscova (presa din R.Moldova)

Viktor Ianukovici
Viktor Ianukovici (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)

Prăbuşirea lui Viktor Ianukovici a demonstrat o dată în plus că sforile separatismului sunt trase la Moscova, scrie marţi Ziarul Naţional.

'Tot ce s-a întâmplat la Kiev, se constituie într-un avertisment pentru toţi cei care flutură zdreanţa imperială sovietică şi îndeamnă lumea să renunţe la Europa în favoarea munţilor Ural şi a stepelor Kazahstanului. Dar e un avertisment si pentru guvernanţi - să nu umble cu fofârlica, în caz contrar, situaţia poate oricând scăpa de sub control şi degenera într-o revoltă populară', potrivit Ziarului Naţional.

Pe de altă parte, editorialistul Constantin Tănase de la Timpul susţine că autorităţile de la Chişinău nu au învăţat din lecţia ucraineană. Autorul se referă la faptul că Chişinăul nu întreprinde nicio măsură în privinţa mişcărilor separatiste din autonomia găgăuză. 'Constat cu adânc regret şi îngrijorare că liderii politici ai Republicii Moldova n-au învăţat această lecţie. Dovadă că acest Formuzal (başcanul Găgăuziei n.red) e încă membru al guvernului şi se află încă în libertate', potrivit autorului.

'Soarta Ucrainei depinde de Rusia', susţine Adevărul. Potrivit ziarului, nu există soluţie viabilă pentru Ucraina fără preşedintele rus Vladimir Putin. 'Kremlinul va conlucra, la fel ca până acum, cu oligarhii care controlează economia, politica şi presa din Ucraina. Dincolo de revolta firească împotriva unei asemenea realităţi, aceasta e evidenţa: Ucraina e prizoniera lui Putin, care nu s-a pronunţat încă, probabil pentru a nu-şi strica sărbătoarea olimpică', conchide ziarul.