Ministrul Mediului, indicaţii pentru Firea. Pe masa discuţiilor, calitatea aerului şi pistele de bicicletă

Ministrul Mediului a făcut apel la primarul Capitalei să pună calitatea aerului şi problema pistelor pentru biciclete pe lista de priorităţi a municipalităţii.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)
Andrei Pricopie
30.07.2016

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, trebuie să urgenteze aprobarea planului de măsuri privind calitatea aerului şi să rezolve problema pistelor pentru bicicletă, a declarat, într-un interviu acordat RFI, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer.

"La Bucureşti, studiul s-a făcut deja, planul de măsuri din câte înţeleg este şi el elaborat, însă trebuie aprobat în Consiliul General şi asta nu se întâmplă. Eu am discutat, chiar acum câteva luni am avut o întâlnire cu domnul primar general interimar, pentru că, chiar dacă Ministerul Mediului nu are atribuţii în sensul de a avea pârghii de implementare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, noi monitorizăm situaţia şi practic răspundem de raportarea la Comisia Europeană.

Am primit toate asigurările că se va adopta planul. Din câte ştiu, nu s-a adoptat nici până în ziua de astăzi şi este o urgenţă. Chiar aş face apel la doamna nou primar general Firea să o pună pe lista de priorităţi, pentru că este o problemă şi pentru populaţie, dar v-am spus, este şi o problemă din punct de vedere al infringementului. Măsurile sunt elaborate în acest plan de măsuri, dar cea mai mare problemă cu poluarea în Bucureşti şi de altfel în marile oraşe vine de la transportul auto", a precizat ministrul Mediului.

Cristiana Paşca-Palmer a vorbit şi despre problema pistelor pentru biciclete pentru care s-au alocat bani în urmă cu doi ani, însă nu au fost construite nici până în ziua de azi.

"Este un alt subiect care aş crede eu că ar trebui să fie pe agenda prioritară a primarului general, faptul că Ministerul Mediului a alocat încă din 2014 zece milioane de euro pentru construcţia a o sută de kilometri de reţea de piste de biciclete, din cei 250 identificaţi la nivelul Primăriei ca fiind nevoie pentru Bucureşti.

Or aceşti bani nu au fost accesaţi nici în 2014, nici în 2015, iată, nici în 2016 şi eu sincer chiar îmi puneam problema anul acesta că poate ar fi bine să-i alocăm pentru altceva, pentru că e păcat să rămână, să stea nişte bani blocaţi într-un cont, aşteptând Primăria să facă aceste piste de biciclete şi mai ales că există şi foarte multă cerere din partea populaţiei", a afirmat ministrul Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor