Dezbatere MAI: Ridicarea maşinilor, între "poate" şi "trebuie". Trotuarele, pentru pietoni sau pentru şoferi?

Maşini parcate pe trotuare, piste de biciclişti blocate de gherete, bănci şi stâlpi, trafic de coşmar şi poliţişti ce nu pot da amenzi şoferilor care circulă cu maşina pe trotuare, cam aşa arată situaţia pe care trebuie să o rezolve MAI.
Şoferi la volan în trafic (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.07.2016

Ministerul Afacerilor Interne a organizat marţi o dezbatere publică pe marginea modificării şi completării Codului Rutier. Practic, dezbaterea, la care au luat parte numeroşi membri ai societăţii civile şi jurişti, a fost concentrată pe două teme mari - proiectul hotărârii de guvern care va reglementa procedura de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil şi un proiect de lege care să rezolve problema transformării marilor oraşe în locuri pentru maşini, nu pentru oameni.

MAI a iniţiat aceste acte normative ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel Bucureşti, care au decis că ridicarea de maşini nu se mai poate realiza pe baza deciziilor consiliilor locale şi a obligat Guvernul să emită proceduri în acest domeniu.

Pentru că problema staţionărilor şi parcărilor neregulamentare este mai complexă de atât, societatea civilă acuzând faptul că, în prezent, pietonii cu greu mai pot circula prin oraşele acaparate de maşini, MAI şi-a propus ca, pe lângă această HG care va viza doar ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe carosabil, să redacteze şi un proiect de lege care va avea în vedere şi situaţiile în care maşinile sunt parcate (sau chiar circulă) pe trotuare, pe pistele pentru biciclişti, pe spaţiul verde etc.

În timp ce Hotărârea de Guvern va produce efecte în circa o lună, legea va trebui însă să intre în circuitul parlamentar şi este de aşteptat să producă efecte în circa un an.

La dezbateri au luat parte reprezentanţi ai Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, ai Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR, ai ActiveWatch, precum şi ai Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme, jurişti şi cetăţeni implicaţi în viaţa comunităţii.

Între "poate să" şi "trebuie să"

Unul dintre aspectele cele mai discutate în cadrul dezbaterii vizând ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe carosabil a fost eliminarea arbitrarului din textul legii. Astfel, în prezent, Codul Rutier prevede că poliţistul "poate" dispune ridicarea maşinii parcate neregulamentar, nu că este obligat să o facă, ceea ce lasă loc la prea mult liber arbitru şi spaţiu pentru abuzuri. Practic, când poliţistul nu este obligat să facă ceva, se mizează 100% pe buna credinţă a acestuia ori, experienţa a arăta că, de multe ori, oamenii legii au luat decizii în funcţie de plic. Reamintim în context că, recent, toţi poliţiştii de la brigada Rutieră din Reghin au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că primeau bani de la şoferii care greşeau în trafic pentru a-i scăpa de amenzi.

În acest context, reprezentanţii societăţii civile au atras atenţia că acest "poate" ar trebui înlocuit cu un imperativ categoric, astfel încât traficul să nu fie pus în pericol. Astfel, noua HG ar trebui să prevadă anumite situaţii - gen parcarea maşinii în intersecţie, pe linia de tramvai etc. - în care poliţistul să fie obligat să dispună ridicarea maşinii.

Aplicarea legii nu trebuie să fie sursă de profit pentru firme private

Reprezentanţii societăţii civile au atras atenţia că ridicarea maşinilor ar trebui făcută de administratorul de drumuri sau autoritatea locală, nu de către societăţi private, care să facă din această activitate profit. Dacă şoferii tot plătesc sume consistente pentru a-şi recupera maşinile, aceşti bani ar trebui să meargă la bugetele locale pentru a fi folosiţi în interesul comunităţii, nu să facă profit unor SRL-uri, au subliniat participanţii.

Trotuarele, exclusiv ale pietonilor sau şi pentru pietoni şi pentru maşini?

În ceea ce priveşte proiectul de lege, reprezentanţii societăţii civile au atras atenţia că, în prezent, trotuarele sunt ale maşinilor iar Codul Rutier nu ţine mai deloc seama de drepturile pietonilor.

Cu privire la modul în care vor arăta lucrurile în viitor, MAI vrea să permită un fel de struţo-cămilă, adică trotuare şi pentru pietoni şi pentru maşini. Astfel, proiectul de lege prevede că, deşi norma va fi că parcarea pe trotuar este interzisă, se va propune o excepţie, respectiv autoritatea locală va putea stabili, cu avizul poliţiei rutiere, că pe anumite trotuare pot fi stabilite zone destinate parcării autovehiculelor. Aceste zone vor trebui marcate şi semnalizate corespunzător.

În timp ce unii participanţi la discuţie au fost de părere că trotuarul ar trebui să fie exclusiv al pietonilor, alţii au fost dispuşi să accepte această formulă de relativ compromis, în condiţiile în care Bucureştiul suferă realmente de o lipsă cronică a spaţiilor de parcare, cu menţiunea că parcarea pe trotuare, dacă va fi permisă, va trebui să lase un culoar de trecere de 2 metri lăţime (pe care să nu fie amplasate tarabe, stâlpi etc.), astfel încât două persoane în cărucior rulant să poată trece una pe lângă alta iar pietonii să nu fie obligaţi să circule în coloană, pe un singur sens.

În acest context, s-a vorbit despre conceptul de "fâşie de trotuar". Cu alte cuvinte, legea va trebui să le asigure pietonilor dreptul de a putea circula pe fâşii continue de trotuare care să nu fie blocate/îngustate de stâlpi, tarabe etc. La fel ar trebui să fie şi în cazul pistelor pentru biciclişti, adesea blocate.

De asemenea, participanţii la discuţii au cerut ca textul de lege să prevadă amenzi pentru cei care circulă efectiv cu maşinile pe trotuar, situaţie care are loc adesea când şoferii merg cu autoturismele sute de metri pe trotuare pentru a parca. În astfel de situaţii, poliţiştii, sesizaţi de cetăţeni, ridică din umeri şi susţin că nu au ce face, căci legea nu prevede amenzi.

Pe cine amendăm?

Un alt subiect intens dezbătut a fost problema "beneficiarului" amenzii pentru parcare ilegală. Practic, în prezent, amenzile se dau proprietarului maşinii, însă, de multe ori, nu proprietarul a fost la volan şi atunci este de aşteptat ca acesta să poată contesta, pe bună dreptate, amenda. Mai mult, cum dai puncte de penalizare unei persoane juridice şi ce faci cu numeroasele maşini înmatriculate în Bulgaria? Întrebarea care se ridică este dacă răspunderea trebuie să fie obiectivă sau subiectivă, a persoanei.

Potrivit MAI, o soluţie ar fi ca proprietarul să vină cu cel care a condus maşina - şi a parcat-o ilegal - la poliţie, să dea declaraţie. Problema este că dacă între timp procesul verbal a fost întocmit, se poate ajunge în instanţă pentru anularea lui.

Reprezentanţii societăţii civile au trimis propunerile făcute astăzi şi în scris Ministerului de Interne. Urmează ca în urma discuţiilor de astăzi, MAI-ul să analizeze observaţiile primite şi să decidă ce şi cum va introduce în Hotărârea de Guvern şi în propunerile de lege, informând societatea civilă corespunzător.

"Aş pleca de la premiza lor de bună credinţă, au spus că vor rezolva. Dar buna lor credinţă, afirmată în dezbateri trebuie neapărat transpusă în propunerea de modificare pe lege, negru pe alb. Astăzi însă, spre deosebire de alte dezbateri, mi-au părut deschişi şi receptivi", a concluzionat Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch, după dezbaterile de astăzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor