Vosganian vrea să discute cu vicepreşedintele CE despre acordarea unui ajutor de 20 mil euro Oltchim
alte articole
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a discutat cu membrii Consiliului Concurenţei despre acordarea unui ajutor de stat pentru Oltchim în valoare de 20 mil. euro şi intenţionează să vorbească cu vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, pe această temă.
” (...) Au avut loc discuţii la Consiliul Concurenţei, unde, în prezenţa ministrului Varujan Vosganian, au fost trecute în revistă procedurile şi paşii de urmat pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de către Comisia Europeană în vederea acordării unui ajutor de stat pentru Oltchim în valoare de 20 de milioane de euro. De altfel, ministrul Varujan Vosganian intenţionează, împreună cu reprezentanţi ai investitorilor relevanţi la Oltchim, să se deplaseze la Comisia Europeană pentru a avea discuţii pe acest subiect cu vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia. Având în vedere importanţa problematicii Oltchim – economică, socială, regională – soluţia propusă de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, în vederea luării unei decizii politice”, se arată în comunicatul transmis vineri de Ministerul Economiei.
Potrivit sursei citate mai sus, combinatul Oltchim îşi va plăti factura curentă din producţie proprie. La această concluzie au ajuns participanţii la întâlnirea care a avut loc vineri, la sediul Ministerului Economiei. Întâlnirea a avut loc la iniţiativa ministrului Varujan Vosganian în vederea găsirii soluţiilor pentru continuarea activităţii combinatului chimic vâlcean. La discuţii au fost prezenţi reprezentanţi ai furnizorilor, acţionarilor, sindicatelor, creditorilor, băncilor, administratorului judiciar etc.
Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul acţionar minoritar al SC Oltchim SA, prin Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în Consiliul de Administraţie, a declarat că susţine în totalitate soluţia propusă de Ministerul Economiei, de intrare în insolvenţă a combinatului în vederea privatizării. În plus, PCC SE se angajează să furnizeze materia primă necesară funcţionării în bune condiţii a combinatului şi să sprijine iniţiativa ministerială, inclusiv făcând lobby la Bruxelles.
”Creditorii Oltchim, în special băncile comerciale, s-au declarat de acord pentru această soluţie, dorind să fie parte la întregul proces de salvare a combinatului. De asemenea, avocatul Teodor Cuzino, reprezentant al companiei MFC, creditor la Oltchim, a menţionat că această companie ar putea deveni un investitor strategic în acest caz. Reprezentanţii sindicatelor au afirmat că susţin propunerea Ministerului Economiei şi au reiterat ideea că acest combinat trebuie să rămână în funcţiune, datorită rolului său important economic, social şi regional”, se precizează în comunicat.
De asemenea, se menţionează că administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consorţiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin Niculaie Bălan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolvenţă, astfel încât toate părţile interesate să fie informate în mod transparent cu privire la procedurile de urmat.
Tribunalul Vâlcea a aprobat miercuri cererea de intrare în insolvenţă a combinatului Oltchim. Decizia poate fi atacată în termen de şapte zile.
Licitaţia organizată anul trecut pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat la Oltchim a fost anulată, după ce Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească.