Tănăsescu: Din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord cu FMI
alte articole
Vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu, a declarat joi, la Radio România Actualităţi, că, din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, însă o viitoare cooperare este importantă pentru semnalul de continuare a reformelor.
"Din punct de vedere financiar, România nu are nevoie de un nou acord cu finanţatorii internaţionali. România are capacitatea să se finanţeze de pe pieţele financiare, are capacitatea, cred eu puternică, în urma eforturilor făcute de către poporul român, pentru stabilizarea economiei, de a-şi continua consolidarea macroeconomică, dar, în acelaşi timp, o viitoare cooperare cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar, cred că este importantă pentru semnalul de continuare a reformelor, fiindcă, cu certitudine, dacă această cooperare va avea loc, ea va fi ţintită, se va accentua foarte mult pe reformele structurale. Deci, România a depăşit faza de neîncredere, România deja este într-o clasă de încredere puternică din partea investitorilor de portofoliu. Avem nevoie acum să atragem mai multe investiţii puternice şi bani pentru proiecte", a spus, la RRA, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), MihaiTănăsescu.
Acesta crede că actuala vizită a Comisiei Europene, a BM şi a FMI are drept scop "definirea politicii economice pe anul 2013 şi mai departe".
"Sigur, un punct important îl reprezintă bugetul acestui an, bugetul anului 2013, care va fi discutat cu reprezentanţii instituţiilor financiare şi care probabil urmează să fie repede aprobat de către guvern şi depus spre discuţie şi aprobare Parlamentului României. Un punct crucial în cazul acestor discuţii îl va reprezenta cel legat de reformele structurale la nivelul întreprinderilor de stat", a precizat Tănăsescu
"Toate măsurile pe care guvernul probabil le va propune Fondului Monetar, Comisiei şi Băncii în urma discuţiilor au un substrat economic important şi, sigur, teoretic, ele pot avea un impact asupra anumitor domenii de activitate. Dar, înainte să fie implementate aceste măsuri, cred că trebuie demonstrat că avem capacitatea de a atrage mai multe venituri la buget. Avem capacitatea ca, prin reforma administraţiei fiscale, care a început şi, repet, a început să producă roade, veniturile bugetului de stat pot avea o tendinţă crescătoare în aceşti ani şi în anii următori. Apoi, sigur, putem să avem un TVA mai redus unde credem că este nevoie, un salariu minim care din punctul meu de vedere, ca economist, cred că este o idee foarte bună, dar probabil ea trebuie văzută cu atenţie şi probabil etapizată...Sunt convins că se vor găsi soluţii în urma acestor discuţii, dar important este să avem această dorinţă ca reformele de care vorbeam mai înainte, aceste reforme structurale, inclusiv reformele în cadrul administraţiei fiscale, în cadrul altor domenii importante, sănătatea, educaţia, dar, sigur, şi a întreprinderilor de stat să fie continuate şi accelerate", a adăugat vicepreşedintele BEI.