Voiculescu, veşti bune: Economie de 80 milioane dintr-un singur foc! Unii au crezut că sunt doar vorbe
alte articole
Achiziţia centralizată de antibiotice lansată de fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost finalizată, iar suma finală se ridică la jumătate din maximul estimat.
"Economie de 80 milioane de lei (vreo 18 milioane de euro). Dintr-un singur foc! Gândiţi-vă ce s-ar putea face cu banii ăştia! Ca ordin de mărime: foarte foarte puţine dintre spitalele private (spitale, nu clinici sau ambulatorii!) au costat mai mult decât atât! Clinici de radioterapie în toate centrele universitare din ţară. Salarii şi timp de lucru dublate pentru toate centrele de transfuzii din ţară. Dispensere de dezinfectant la capul fiecărui bolnav din ţara asta. Şi aşa mai departe... Reducerea la jumătate a cheltuielilor statului - asta poate face o mână de oameni competenţi, chiar într-un timp scurt. Fiecare spital din România are nevoie de antibiotice. Fiecare spital va beneficia de această economie", a reacţionat Vlad Voiculescu pe pagina sa de socializare.
Promisiuni făcute şi respectate
"Când Guvernul a decis plata mai bună (cu 60-90%!) a gărzilor anul trecut, am anunţat că voi lua măsuri pentru a economisi banii din altă parte. Există înregistrarea. Unii au crezut că sunt doar vorbe.
Am demarat anul trecut, pentru prima dată, o achiziţie publică centralizată pentru două dintre categoriile de medicamente pe care se cheltuiesc cele mai mari sume de la bugetul de stat: antibiotice şi oncologice. Şi altele.
80 milioane de lei au fost economisiţi la achiziţia de antibiotice. Dacă acelaşi procent este economisit şi în cazul achiziţiei de medicamente oncologice, economia va fi de 436 milioane de lei (aproape 100 milioane de euro)!"
La mintea cocoşului
"Gândiţi-vă puţin: să ai sute de spitale în ţară, toate de stat şi să laşi în sarcina fiecăruia să facă propriile proceduri de achiziţie, cu tot efortul birocratic şi mai ales cu toată ineficienţa (preţuri cu 50% sau de multe ori chiar de câteva ori mai mari de la un spital la altul) şi cu toate riscurile (de întârziere a aprovizionării, de corupţie etc.). Cum se numeşte cel care permite aşa ceva dacă nu un prost administrator, un politruc sau pur şi simplu un nemernic corupt sau dispus să permită sau încurajeze corupţie la nivelul spitalelor?
Mai mult: achiziţii publice centralizate s-au făcut şi în 2002 în mandatul dnei Prof. Daniela Bartoş, unitatea de achiziţii publice centralizate nu a fost înfiinţată de mine. Există în Ministerul Sănătăţii de ani de zile - a fost înfiinţată de Raed Arafat acum ani de zile. Apoi a fost trasă pe linie moartă şi folosită pentru mărunţişuri. De ce nu s-au făcut toate astea în anii din urmă? Şi ce s-a întâmplat cu restul procedurilor de achiziţii centralizate iniţiate anul trecut?
Le mulţumesc din suflet jurnaliştilor care au urmărit şi urmăresc mersul proiectelor începute anul trecut! Nu este doar munca mea şi a colegilor mei în joc... e mult mai mult de atât: este interesul nostru, al tuturor. Este speranţa că orice sacrificiu pentru interesul comun nu este în van. Este speranţa că ceva poate fi construit şi va rezita, că nu totul se va dărâma în ţara asta! Tare aş pune aici numele oamenilor care au muncit la licitaţia asta! Funcţionari, medici etc... Mi-e teamă însă că le-aş face un rău. Nu ar fi primii care pătimesc pentru că şi-au făcut treaba. Nu ar fi primii care pătimesc pentru că au lucrat cu mine..."
Reacţia lui Cioloş
"Iată o măsură decisă anul trecut care dusă la bun sfârşit dă rezultate începând cu anul acesta. Noi asta am făcut anul trecut cu măsurile bune luate înaintea noastră şi asta am fi aşteptat să facă cei ce ne-au urmat cu toate măsurile bune luate anul trecut. Din păcate unele nu au trecut de filtrul "politic".
Pe de altă parte iată că lucruri simple şi de bun simţ aduc beneficii importante pentru contribuabil atunci când statul e populat de oameni cu bun simţ şi care îşi folosesc inteligenţa pentru binele public şi nu pentru a transfera de exemplu lacuri în interesul celor aflaţi "la butoane".
Oameni care cu un an înainte de guvernarea 2016 erau aproape anonimi, cum era şi Vlad Voiculescu au reuşit în câteva luni să arate că nu notorietatea sau "experienţa" politică garantează calitatea actului guvernării ci profesionalismul, onestitatea, bunul simţ şi determinarea. Sper ca la viitoarele alegeri să ne amintim de ei, de cei ca ei şi de aceste lucruri."