Turcan, semnal de alarmă: Guvernul PSD pregăteşte o nouă lovitură în Educaţie

Noua putere de la Palatul victoria pregăteşte un ordin de ministru prin care doar acele domenii şi specializări care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte naţionale şi internaţionale, a atras atenţia fosta şefă PNL Raluca Turcan.
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.09.2017

O nouă lovitură la Ministerul Educaţiei: cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar, Guvernul PSD pregăteşte un act prin care specializările vor fi excluse din pix de la finanţare, a tras un semnal de alarmă duminică, pe pagina sa de socializare, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

"Dovada este proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România. Pe scurt, doar acele domenii şi specializări care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte naţionale şi internaţionale. Nu vor conta rezultatele, intrarea pe piaţa muncii, resursele universităţilor şi nici locul ocupat în clasamentele naţionale şi internaţionale", a declarat Raluca Turcan.

Fosta şefă PNL a dat drept exemplu o serie de specializări precum, "Comunicare şi relaţii publice","Managementul organizaţiilor", "Managementul Economico-financiar", "Administraţie europeană", care au fost scoase de la domenii cum ar fi "Comunicare", "Ştiinţe Politice", "Administraţie Publică" sau "Economie".

"Se vede din start că banii vor fi direcţionaţi în alte zone. Atât "Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pe 2014-2020", cât şi "Strategia Naţională pentru Competitivitate 2015-2020" nu spun că anumite specializări trebuie să dispară sau că nu sunt de interes. De exemplu, astăzi, nu doar domenii precum "Ştiinţele mediului" se pot ocupa de "ecologie" sau de "schimbările climatice", ci şi domenii precum "Sociologie", "Ştiinţe Politice" sau "Relaţii Internaţionale" pot studia acorduri climatice sau politici de mediu", a explicat Raluca Turcan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui liberal, se pare că PSD trebuie să capteze voinţa celor din domeniile favorizate. Mai întâi au alungat toţi experţii internaţionali din comisiile de evaluare a proiectelor, iar acum fac "o selecţie dubioasă" a specializărilor care pot aduce "un potenţial de creştere în România".

"Mai există riscul mare ca odată adoptat, acest Ordin să înlocuiască Hotărârea nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2016-2017. Adică, să reducă abuziv numărul de specializări la zeci de domenii universitare şi fix înainte de începerea anului universitar!!! Mai precis, universităţi de prestigiu pot fi puse în situaţii ca la facultatea de comunicare, de exemplu, să nu mai poată oferi specializări precum: jurnalism, comunicare şi relaţii publice, publicitate şi marketing", a afirmat Raluca Turcan.

În opinia fostei şefe PNL, banii pentru cercetare, inovare şi învăţământul superior vor fi din ce în ce mai puţini, iar prin astfel de acte se încearcă reducerea numărul de specializări pentru care vor fi împărţite aceste fonduri publice.

"Solicit Ministrului Educaţiei să ne ofere asigurări că acest proiect de ordin va fi dezbătut transparent şi onest împreună cu toate părţile interesate astfel încât el să răspundă cu adevărat cerinţelor de competitivitate de pe piaţa muncii, nu celor de interes pentru PSD, că nu se va înlocui Hotărârea nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare la evaluarea politică a unui ministru care deja şi-a dovedit cu prisosinţă incompetenţa", a subliniat Raluca Turcan.

În acelaşi timp, prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că primeşte din ţară tot mai multe semnale cu privire la povara birocratică uriaşă cu care se confruntă cadrele didactice. Foi peste foi de completat inutil.

"Debirocratizarea actului de învăţământ trebuie făcută cu rapiditate!!! În 2017 cadrele didactice pierd timp preţios pentru a completa mai multe foi ca în anii 90. Şi acest lucru arată viziunea anacronică a PSD în ceea ce priveşte educaţia naţională!", a punctat Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor