Voiculescu pledează pentru creşterea rolului moaşelor: România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă
alte articole
În România zilelor noastre, moaşele joacă un rol infim. În acelaşi timp, România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor, scrie, pe Facebook, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că ministerul pe care îl conduce a emis un Ordin de Ministru prin care se înfiinţează un Grup de lucru privind implicarea moaşei în scăderea ratei mortalităţii materno-infantile.
Grupul de lucru este format din 17 medici, moaşe şi alţi specialişti şi are ca primă ţintă elaborarea de ghiduri, norme şi protocoale unice pentru toţi specialiştii (obstetricieni, moaşe, medici de familie, etc) implicaţi în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii şi terminând cu monitorizarea lăuzei şi a nou-născutului.
Voiculescu mai reaminteşte în postarea sa că în timp ce peste tot în Europa, moaşele joacă un rol esenţial în sistemul sanitar, în România lucrurile nu stau deloc aşa.
Redăm postarea lu Voiculescu:
"Sora bunicii mele a fost MOAŞĂ. Era cea mai isteaţă dintre cele trei surori aşa că familia a trimis-o la şcoală, la şcoala de moaşe. A fost cunoscută şi respectată în câteva sate de jur împrejur, iar eu nu am ştiut niciodată cum o cheamă. Toată lumea îi spunea Tanti Moaşa.
În România zilelor noastre, moaşele joacă un rol infim. În acelaşi timp, România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor. În 2014 au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.
Peste tot în Europa, moaşele joacă un rol esenţial în sistemul sanitar. Moaşele sunt implicate în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii şi terminând cu monitorizarea lăuzei şi a nou-născutului. Nu şi la noi. Motivele sunt mai multe, desigur. Dificultatea majoră însă în acest moment ţine de lipsa unor reglementări legale clare, a ghidurilor şi protocoalelor.
Acesta este şi motivul pentru care printr-un Ordin de Ministru am înfiinţat un Grup de lucru privind implicarea moaşei în scăderea ratei mortalităţii materno-infantile. Grupul de lucru este format din 17 medici, moaşe şi alţi specialişti şi are ca primă ţintă elaborarea de ghiduri, norme şi protocoale unice pentru toţi specialiştii din domeniu, precum şi armonizarea legislaţiei cu cea europeană.
Un mesaj video cu opiniile unor specialişti: https://www.youtube.com/watch?v=8NA2QDIrbfI#action=share
Comunicat de presă al MS: http://www.ms.ro/2016/12/16/ministerul-sanatatii-sprijina-profesia-de-moasa/ ", scrie, pe Facebook, Vlad Voiculescu.