Voiculescu, amendat cu 3 milioane de lei pentru cumpărarea ilegală a mijloacelor de producţie ale postului Tele 7 abc

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Dan Voiculescu, a pierdut în instanţa un proces care a durat ani de zile cu proprietarul canalului Tele 7 abc. Amenda primită de patronul trustului Intact este de 3 milioane de lei, magistraţii acceptând recursul proprietarului Tele 7ABC, relevă B1 TV.

Motivul pentru care a fost amendat Dan Voiculescu a fost luarea ilegală a echipamentelor şi mijloacelor de producţie ale televiziunii Tele 7ABC, după ce postul a intrat în faliment. Instanţa supremă a dat dreptate lichidatorului televiziunii, care a reclamat că operaţiunea prin care SC Antena 1, redenumită Intact Production a “confiscat” echipamentele de la Tele 7ABC, fără a exista o licitaţie legală în prealabil.

Pe 7 aprilie 2005, SC Romsat Cardinal Network SA, proprietarul Tele 7abc, a intrat în procedură de faliment, odată cu hotărârea Tribunalului Bucureşti. Conform legii insolvenţei 64/1995, de la acea dată, orice acţiune judiciară sau de executare silită pornită împotriva acesteia era suspendată prin lege.

Legea care era în vigoare la acea vreme, prevedea că orice operaţiune sau plată efectuată, fără aprobarea judecătorului sindic, după data deschiderii procedurii falimentului, este nulă de drept.

Voiculescu a cumpărat bunurile la un preţ nouă ori mai mic decât valoarea stabilită prin expertiză tehnică

Prevederile legale potrivit cărora trebuia să existe o licitaţie pentru bunurile postului Tele 7ABC au fost ignorate de către executorul judecătoresc Doina Safta, care la doar trei săptămâni de la deschiderea procedurii de faliment, a trecut la executarea bunurilor falitei Cardinal Network, în contul unei creanţe a Piraeus Bank asupra postului TV.

Cea care a câştigat această licitaţie ilegală a fost SC Antena 1 SA, deţinută de Dan Voiculescu, care achiziţionat bunurile cu 2,4 miliarde de lei vechi, preţ de nouă ori mai mic decât valoarea stabilită prin expertiză tehnică.

Executorul a predat, pe 9 mai 2005, echipamentele firmei lui Voiculescu. Mai mulţi oameni care lucrau pentru controversatul om de afaceri au încărcat echipamentele canalului Tele 7 în camioane, la Teatrul Giuleşti, unde funcţiona atunci televiziunea, chiar sub privirile angajaţilor. O parte din echipamente au fost apoi împrăştiate pe la studiourile teritoriale ale televiziunii mogulului.

Antena a susţinut că este proprietarul de drept al bunurilor Tele 7abc

Procesul patronului SC Antena 1 SA cu postul de televiziune Tele 7 abc a durat mulţi ani. În noiembrie 2005, Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a procesului verbal al licitaţiei şi a tuturor actelor de executare silită, televiziunea lui Voiculescu a susţinut că este proprietar de drept asupra bunurilor luate ilegal de la Tele 7abc, pe considerentul că trebuie dovedită mai întâi frauda.

Cu toate acestea, lichidatorul BFJ Consulting a precizat că “frauda este probată tocmai prin preţul derizoriu” la care obţinuse televiziunea lui Voiculescu bunurile de la Tele 7.

Într-un final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să admită recursul lichidatorului BFJ Consulting SRL şi a obligat Antena 1 la plata a 3 milioane de lei, sumă ce reprezintă valoarea reală a echipamentelor, a uzurii acestora şi a profitului nerealizat în aceşti ani din cauza înstrăinării.

Trustul Intact Production a folosit toate metodele posibile de ofensivă, însă în luna septembrie a acestui an, ÎCCJ a trimis dosarul Curţii de Apel Bucureşti, împreună cu soluţiile prin care a respins contestaţia în anulare şi cererea de revizuire a sentinţei.

Prin urmare, firma controlată de mogulul Dan Voiculescu trebuie să plătească pentru luare echipamentelor de la Tele 7 abc. Chiar dacă procesul s-a încheiat, iar firma de insolvenţă BFJ Consulting SPRL este principalul “vinovat” pentru recuperarea banilor, reprezentantul acesteia, Florin Bălescu nu a dorit să facă vreun comentariu.

Povestea televiziunii Tele 7 abc

Paul Opriş, impresarul Marcel Avram şi regretatul om de afaceri Mihai Cîrciog au deschis postul de televiziune Tele 7 abc a fost deschis în 1994. Primul sediu al postului a fost pe Calea Victoriei nr. 155, la etajele 10 şi 11, iar primul director general a fost Mihai Tatulici, urmat de jurnaliştii Radu Nicolau, Radu Coşarcă şi Aristide Buhoiu.

Opriş a vândut peste 80% din acţiunile Tele 7 abc, în anul 2000, omului de afaceri Freddy Robinson, iar doi ani mai târziu Florin Călinescu a devenit director general.

Cu toate că Florin Călinescu a încercat să ridice postul Tele 7 prin emisiunea concurs “Alo, Florin”, cu premii foarte mari date de Eurom Bank, acesta nu a reuşit decât să-şi prejudicieze imaginea.

La şapte ani de la declararea falimentului, mass-media a anunţat cumpărarea mărcii Tele 7abc, rămasă disponibilă, de către Cristian Ambrozie, care a declarat că are în vedere relansarea acestui post în toamna acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne