Djuvara: PNL care fuzionează cu rămăşiţele lui Voiculescu şi cu Becali este o harababură

Istoricul Neagu Djuvara a criticat dur actuala conducere a PNL care a făcut diverse alianţe contrare orientării partidului şi a primit în rândurile liberalilor persoane controversate, cum ar fi George Becali.
Neagu Djuvara (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.11.2012

Istoricul Neagu Djuvara a criticat dur actuala conducere a PNL care a făcut diverse alianţe contrare orientării partidului şi a primit în rândurile liberalilor persoane controversate, cum ar fi George Becali. Djuvara a declarat că i-ar fi greu să-şi dea demisia din PNL, după ce familia sa a făcut parte timp de 170 de ani din acest partid, dar nu este de acord cu actuala strategie a formaţiunii politice, informează Digi 24.

"Am 170 de ani de liberalism, n-am voie să-mi dau demisia din aşa ceva, dar cu cei de azi nu am nicio legătură. Un partid liberal care fuzionează cu rămăşiţele lui Voiculescu, pe urmă îl primeşte şi pe Becali, ăsta nu mai e Partidul Liberal. Este o harababură. Străinii nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă în ţară. Destituirea lui Băsescu, revenirea lui, alianţa unui partid liberal cu unul socialist, sunt aşa de nebuneşti, încât mi-e ruşine. Strategia adusă de actualul PNL nu-mi convine deloc, mă fac că nu-i cunosc", a afirmat Neagu Djuvara.

Istoricul s-a arătat surprins şi de atitudinea unui membru al USL, din care face parte şi PNL, şi anume Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. "M-am înfiorat să o văd pe doamna ministreasă a Educaţiei venind să explice că nu-i lucru grav că Ponta a făcut un plagiat", a declarat Djuvara. Reacţia ministrului a mai fost criticată, în repetate rânduri, mai ales de membrii PDL care au cerut că Andronescu să-i retragă titlul de doctor premierului Ponta după ce s-a stabilit că a plagiat. După ce a evitat să dea un răspuns clar, Andronescu a precizat că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz şi că trebuie respectată legea.

Djuvara a primit, pe 30 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti pentru întreaga sa activitate de istoric, memorialist şi filozof al istoriei. Personalitate de seamă a culturii româneşti, Djuvara s-a născut la Bucureşti, în 1916, a studiat istorie şi drept la Paris, în perioada interbelică, şi a fost angajat la Ministerul de Externe în 1943. Apoi a fost trimis, în calitate de ofiţer diplomatic, la Stockholm, pe 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. A fost numit secretar de legaţie la Stockholm şi a rămas în Suedia până în septembrie 1947.

Până în 1961 a stat în exil şi a activat în diverse organizaţii. Din 1961, s-a stabilit în Republica Niger, timp de 23 de ani, unde a lucrat în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului Afacerilor Străine. În mai 1972, a obţinut doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei.

Printre cele mai recente volume ale sale se numără: "Există istorie adevărată? Despre 'relativitatea generală' a istoriei. Eseu de epistemologie", Humanitas, 2004, "Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d'exil (1948 - 1990)", L'Harmattan, 2004, "Amintiri din pribegie", Humanitas, 2005, "Civilizaţii şi tipare istorice", Humanitas, 2006, "Thocomerius - Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti", Humanitas, 2007, "Războiul de Şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane (1914 - 1991)".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor