Vladimir Socor: PD nu deţine majoritatea, dar poate să şantajeze sau să cointereseze eventuali parteneri de coaliţie

Cu toate că fracţiunea care a obţinut cele mai multe mandate în Parlament este Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, se comportă ca şi cum de el depinde împărţirea funcţiilor în stat, consideră Socor.
Vladimir Socor
Vladimir Socor (Epoch Times România)

În contextul în care niciunul dintre cele patru partide din noul Legislativ nu are o poziţie clară cu cine s-ar putea crea o majoritate de guvernare a Republicii Moldova în următorii patru ani, tot mai mulţi cunoscători ai scenei politice se pronunţă vizavi de alegerile anticipate ca fiind inevitabile.

De aceeaşi părere este şi analistul politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, Vladimir Socor, potrivit căruia, „o coaliţie majoritară în Republica Moldova este extrem de greu de format, cel puţin greu prin mijloace cinstite şi transparente din cauza fragmentării societăţii, din cauza diviziunilor atât în societate, cât şi la nivelul partidelor. Deci nu este nicio surpriză faptul că alegerile din 24 februarie au produs un rezultat nedecis”.

Totodată, comentatorul politic se întreabă care ar fi intenţiile celor trei partide principale care formează componenţa Parlamentului, în contextul în care şeful statului se află la Moscova, iar deciziile sale şi ale partidului său urmează a fi luate în urma instrucţiunilor primite de la Moscova.

„Politică Rusiei faţă de Republica Moldova în acest moment nu este clară, semnalele sunt diferite. Semnalul venit din partea lui Dmitri Kiseliov în 31 martie prin televiziunea Rossia chemând, practic, la răsturnarea Partidului Democrat şi a dlui Plahotniuc de la putere este una dintre opiniile Moscovei. Kremlinul are câteva variante

Opinia pe care am auzit-o de la Dmitri Kiseliov este opinia una dintre variante; vom vedea cu ce rezultate se întoarce dl Dodon de la Moscova, dar principala problemă care se pune este tranziţia care pare să fie în curs de perfectare de la parteneriatul Dodon- Plahotniuc la nivel personal şi la nivel de partide politice către un nivel mai înalt, la nivel guvernamental. Până acum nu a fost o coaliţie de niciun fel la nivel guvernamental între partidele conduse de Plahotniuc şi Dodon, acum se propune formarea unei coaliţii guvernamentale”, a declarat Vladimir Socor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Cu toate că fracţiunea parlamentară care a obţinut cele mai multe mandate în Legislativ este Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, se comportă ca şi cum de el depinde împărţirea ministerelor şi altor funcţii în stat, venind chiar cu ideea de a oferi funcţia de prim-ministru Blocului ACUM în schimbul formării unei coaliţii majoritare cu democraţii.

„Ei oferă funcţii, cu toate că nu au nici pe departe majoritatea parlamentară pentru a forma un Guvern de sine stătător, dar ei desigur controlează instituţiile de drept şi de reglementare. Şi noi suntem în Republica Moldova, într-un stat al comportamentului, într-un stat al justiţiei controlate politic, în care Partidul Democrat poate fie să şantajeze, fie să cointereseze eventuali parteneri de coaliţie”, a adăugat analistul politic.

Cât despre formarea unei coaliţii majoritare între PSRM şi Blocul ACUM, Socor consideră că această problemă nu se pune deloc, câtuşi de puţin, n-o pun nici socialiştii, nici Blocul ACUM”. Mai mult decât atât, problema care se pune este, în opinia expertului, nu o coaliţie, nu o alianţă, aceşti termeni fiind complet greşiţi şi putând să creeze confuzii.

„Problema care se pune cu titlul de ipoteză este aceea a unui vot comun în Parlament care în cazul în care ACUM şi socialiştii ajung la o înţelegere, acest vot ar putea să rezulte în restabilirea sistemului de vot proporţional, sistem care a fost desfiinţat prin acordul dintre dl Plahotniuc şi dl Dodon, a fost înlocuit cu un sistem care l-a favorizat pe dl Plahotniuc foarte mult în dauna dlui Dodon”.

Totuşi, Socor a ţinut să puncteze că socialiştii îşi dau foarte bine seama că a merge la eventuale alegeri anticipate cu sistemul mixt de vot i-ar dezavantaja încă o dată şi mai mult pe socialiştii. „Iată de ce văd eu posibilă o înţelegere, temporară, asupra unui vot comun, nu alianţă, nu coaliţie în niciun caz, dar vot comun pentru a reveni la sistemul electoral anterior”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe