Dumitru Alaiba: E suficient să spui o minciună, pentru ca toate adevărurile tale să devină "discutabile"

După ce acum o săptămână, un grup de deputaţi din blocul ACUM a solicitat BNM să ofere acces la conţinutul raportului Kroll 2, Alaiba consideră că acest raport trebuie publicat deoarece este un document referitor la cel mai mare furt din Republica Moldova.
Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme
Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme (europaliberă.org)
Maria Maevschi
08.04.2019

Raportul Kroll 2 este în continuare secret de stat, a punctat deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba. Totodată, parlamentarul se întreabă retoric „ce ascund ei, totuşi? Nu cumva tot numele lor?”, specificând în context că există o singură modalitate ca cetăţenii să afle răspuns la aceste întrebări.

„Trebuie să publicăm raportul. E un document despre cel mai mare furt din ţara noastră, produs pe bani publici. Nimeni nu-l are în proprietate”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta a ţinut să amintească despre faptul că o săptămână în urmă un grup de deputaţi din blocul ACUM a solicitat Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să li se ofere accesul la conţinutul raportului Kroll 2, inclusiv la contractul încheiat dintre BNM şi compania Kroll.

„Guvernatorul Armaşu ne răspunde prin intermediul presei că ”BNM nu deţine raportul”, asta înseamnă, că nici copia lui, în niciun format - electronic sau pe hârtie”, a menţionat Alaiba, adăugând că în cazul în care acest lucru se va demonstra a fi fals, iar adevărul va ieşi la suprafaţă mai devreme sau mai târziu şi dacă BNM totuşi deţine o copie a raportului Kroll 2, Guvernatorul Armaşu a încălcat legea expunând un fals.

Armaşu nu este la primul act de dezinformare a publicului privind furtul miliardului, a subliniat parlamentarul. Din anul 2016, ca ministru al finanţelor, Armaşu ar fi principalul promotor al marii dezinformări cu ”recuperarea activelor fraudate”, întrucât până în prezent nu s-a recuperat nimic din miliard, Armaşu ţinând morţiş că veniturile din lichidarea băncilor/vânzarea activelor acestora nu sunt altceva decât recuperarea activelor fraudate.

„Am spus-o şi o mai spun. De la faptul că se vând sediile băncilor falimentate, miliardul rămâne furat şi nerecuperat. Deci, Armaşu nu este la prima lui minciună. Cum să pui un aşa om în fruntea BNM? Armaşu este persoana care, în cazul unei următoare eventuale crize din sistemul bancar, va trebui să iasă în faţa publicului să calmeze panica din societate. O să-l creadă cineva? Eu personal n-o să-l cred”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor