Vladimir Putin propune SUA încheierea unui acord de neamestec în problemele interne şi reţinere de la atacuri informatice

Preşedintele rus Vladimir Putin (Robert Cianflone/Getty Images)
A.P.
25.09.2020

Preşedintele rus Vladimir Putin a invitat Statele Unite să facă schimb de promisiuni de neintervenţie în politica internă ca parte a unui program la scară largă menit să restabilească cooperarea ruso-americană în domeniul securităţii informaţiei.

"Una dintre provocările strategice majore de astăzi este riscul unei confruntări pe scară largă în domeniul digital. O responsabilitate specială pentru prevenirea acesteia revine actorilor cheie din domeniu, pentru asigurarea securităţii internaţionale a informaţiilor. În această privinţă, am dori să ne adresăm încă o dată SUA cu o sugestie de a conveni asupra unui program cuprinzător de măsuri practice pentru a reporni relaţiile noastre în domeniul securităţii în utilizarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor", se arată într-o declaraţie a preşedintelui rus făcută vineri.

Putin a propus restabilirea „dialogului regulat, la scara largă, bilateral, inter-agenţii, la nivel înalt privind problemele cheie ale asigurării securităţii internaţionale a informaţiilor”, inclusiv menţinerea "funcţionării continue şi eficiente a canalelor de comunicare între agenţiile competente ale statelor noastre prin centre de reducere a riscurilor nucleare, echipe de pregătire pentru situaţii de urgenţă pentru IT şi oficiali de nivel înalt care se ocupă de problemele securităţii informaţiilor internaţionale în cadrul organismelor implicate în asigurarea securităţii naţionale, inclusiv a informaţiei".

Ca parte a resetării, preşedintele rus a propus crearea şi semnarea comună a unui nou "acord interguvernamental bilateral privind prevenirea incidentelor în spaţiul informaţional similar Acordului sovieto-american privind prevenirea incidentelor pe mare, în vigoare din 25 mai 1972".

Mai mult, a spus el, cele două ţări ar trebui „să facă schimb, într-un format acceptabil reciproc, de garanţii de neimplicare în afacerile interne reciproce, inclusiv în procesele electorale ... prin intermediul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor şi a metodelor de hi-tech”.

Îndemnând oficialii să înceapă dialogul cu privire la aceste probleme la nivel de experţi, Putin a sugerat că un astfel de dialog ar trebui să continue şi să nu fie „ostatic al dezacordurilor noastre politice”.

În ultimele săptămâni, oficialii SUA au intensificat acuzaţiile de implicare a statului rus în alegerile prezidenţiale din SUA 2020, acuzând Moscova că l-a atacat pe Joe Biden şi că hackerii ruşi au încercat să spargă serverele personalului de campanie pentru Joe Biden. Kremlinul a respins acuzaţiile drept „prostii”.

De la începutul mandatului său, Donald Trump a fost acuzat de democraţi de colaborare cu Rusia în timpul campaniei electorale din 2016, în vederea înfrângerii contracandidatei sale, Hillary Clinton.

În ciuda alcătuirii unei comisii speciale care să investigheze presupusele ilegalităţi, nu au fost găsite dovezi - iar acum, Comisia Muller este ţinta unui scandal după ce a fost dezvăluit faptul că membrii săi au şters celularele de serviciu de date înainte ca acestea să poată fi examinate.

Deşi Comisia Muller nu a găsit dovezi ale colaborării dintre Trump şi Rusia, a evidenţiat campanii ale Rusiei de influenţare a rezultatului alegerilor din SUA, care s-au soldat cu impunerea de sancţiuni.

Rusia are un istoric de ignorare a tratatelor internaţionale încheiate şi de nerespectare a obligaţiunilor asumate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor