Vladimir Putin doreşte imunitate după ce părăseşte mandatul de preşedinte

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Lintao Zhang/Getty Images)

Preşedinţii ruşi ar putea deveni imuni la urmărirea penală odată ce vor părăsi funcţia, conform unei propuneri de reformă constituţională, a declarat marţi un parlamentar rus.

Propunerea, făcută de un grup de lucru, survine după ce, luna trecută, preşedintele Vladimir Putin a anunţat reforme în sistemul politic care ar îndepărta unele puteri de preşedinţie.

Iniţiativele lui Putin, care au fost urmate de o schimbare a guvernului, sunt considerate o modalitate de a-i permite să-şi extindă controlul asupra puterii după ce mandatul său se va fi încheiat în 2024.

Propunerile grupului de lucru parlamentar care evaluează reformele lui Putin includ imunizarea foştilor preşedinţi la urmărirea penală, a declarat Pavel Krashennikov, co-preşedintele grupului.

Kremlinul menţine un control total asupra politicii şi Justiţiei din Rusia.

"Preşedintele Rusiei, după ce a încetat exercitarea puterilor sale, are imunitate. Avem această (reformă propusă)", a spus el în cadrul unei reuniuni a grupului de lucru, a informat agenţia de ştiri RIA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu va comenta propunerea grupului de lucru.

Krashennikov spusese la începutul acestei luni că preşedinţii ruşi pot fi făcuţi senatori pe viaţă după ce li se termină mandatul. Parlamentarii din camera inferioară şi cea superioară a parlamentului sunt imuni la urmărirea penală în conformitate cu legea rusă.

Grupul de lucru a prezentat deja o serie de alte propuneri, inclusiv una care ar schimba descrierea postului lui Putin din cea de şef al statului, în cea de Conducător Suprem.

Camera inferioară a parlamentului din Rusia a aprobat deja reformele propuse de Putin într-un vot luna trecută. Evoluţia a fost considerată firească, aprobarea în Parlamentul rus fiind o formalitate.

Putin a spus că modificările propuse vor fi supuse unui referendum la nivel naţional, dar încă nu este stabilită o dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe