Rusia pregăteşte livrarea de sisteme S-400 pentru India

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)

Rusia intenţionează să înceapă livrările de sisteme de apărare aeriană S-400 către India la sfârşitul anului viitor, a declarat un oficial rus miercuri, conform unui acord de achiziţie de armament care are potenţialul de a genera tensiuni majore între India şi SUA.

India, cel mai mare cumpărător de echipamente militare ruse, a convenit asupra tranzacţiei de aproximativ 5 miliarde USD în 2018. Statele Unite au declarat că ţările care tranzacţionează cu sectoarele de apărare şi informaţii ale Rusiei se vor confrunta cu aplicarea automată de sancţiuni.

"Livrarea primului lot este programată până la sfârşitul anului 2021", a declarat Vladimir Drozhzhov, şeful adjunct al Serviciului Federal pentru Cooperare Militară şi Tehnică din Rusia, citat de Interfax.

"Pregătirea specialiştilor indieni va începe înainte de începerea livrării", a spus Drozhzhov.

Moscova va livra toate cele cinci baterii de rachete S-400 până în 2025, a declarat luna trecută un înalt diplomat rus din India.

Washingtonul a declarat că ţările care tranzacţionează cu sectoarele de apărare şi informaţii ale Rusiei se vor confrunta cu sancţiuni automate în conformitate cu o legislaţie care aplică sancţiuni asupra adversarilor SUA.

India speră că administraţia preşedintelui Donald Trump va excepta de sancţiuni tranzacţia sistemelor pe care India le achiziţionează pentru a contracara ameninţarea chineză. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat luna trecută că India nu va primi un „cec în alb” în această privinţă.

Statele Unite au impus, în 2018, sancţiuni armatei din China pentru achiziţionarea de avioane de luptă şi a sistemului de rachete S-400 din Rusia.

Drozhzhov a estimat că India a achiziţionat arme în valoare de 15 miliarde USD în trei ani. India a achiziţionat arme de o valoare aproximativă de 1991 miliarde USD din Rusia din 1991, a spus el.