Vladimir Putin cere armatei ucrainene să organizeze o lovitură de stat împotriva "liderilor neo-nazişti"
focus
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri armatei ucrainene să răstoarne guvernul pe ai cărui lideri i-a descris drept „terorişti” şi „o bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti”.
Putin, care a invadat Ucraina joi dimineaţă cu un efectiv impresionant de trupe şi tehnică militară, atacând ţinte din zone civile cu rachete de croazieră, i-a acuzat de asemenea pe „naţionaliştii ucraineni” că au desfăşurat arme grele în cartierele din marile oraşe pentru a provoca armata rusă, o afirmaţie care ar putea alimenta temerile că Moscova creează pretexte pentru a justifica un număr important de victime civile în viitorul apropiat.
Într-un discurs televizat, liderul de la Kremlin a îndemnat armata ucraineană să „preia puterea în propriile mâini”.
„Se pare că ne va fi mai uşor să fim de acord cu voi decât cu această bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti”, a spus el, referindu-se la conducerea de la Kiev şi cabinetul preşedintelui Volodimir Zelenski, care este evreu.
Putin a susţinut că „naţionaliştii” ucraineni se pregătesc să desfăşoare mai multe lansatoare de rachete în zonele rezidenţiale ale oraşelor ucrainene, inclusiv Kiev şi oraşul Harkiv din nord est.
Conducerea Ucrainei „se comportă ca teroriştii în toată lumea: se ascund în spatele oamenilor în speranţa de a da vina pe Rusia pentru victimele civile”.
„Se ştie cu adevărat că acest lucru se întâmplă la recomandarea consultanţilor străini, în primul rând a consilierilor americani”, a spus Putin.
Separat, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus despre presupusa desfăşurare: „Considerăm că situaţia este extrem de periculoasă”.
Putin şi înalţi oficiali ruşi au spus că trupele Moscovei vizează doar ultranaţionaliştii din Ucraina şi că doreşte doar de-militarizarea Ucrainei.
Putin a lăudat, de asemenea, trupele ruse spunând că acţionează într-o manieră „curajoasă şi profesionistă”.
„Ei rezolvă cu succes cea mai importantă sarcină de a asigura securitatea poporului nostru şi a Patriei noastre”, a spus Putin, care a repetat o temă prezentă în discursul ţinut în dimineaţa zilei de joi, fără să explice cum poate Ucraina să devină o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.
Într-o conferinţă telefonică adresată reporterilor, Peskov a acuzat autorităţile ucrainene că refuză să poarte discuţii cu Rusia în Bielorusia aşa cum a sugerat anterior Moscova, pentru a discuta "neutralitatea" faţă de NATO a Ucrainei - o propunere de negociere lansată vineri la prânz de un consilier al lui Volodimir Zelenski.
„După o scurtă pauză, ucrainenii au spus că acum vor să meargă la Varşovia”, a spus Peskov. „Şi acum au dispărut de pe radar.”