Ruşii protestează împotriva invaziei în Ucraina, în ciuda zdrobirii demonstraţiilor şi ameninţărilor cu dosare penale

Proteste în St Petersburg, împotriva invaziei declanşate de Vladimir Putin în Ucraina (Twitter)
A.P.
25.02.2022

În a doua zi a invaziei în Ucraina, o parte a populaţiei Rusiei a rămas puternic divizată în privinţa pretenţiilor Kremlinului, potrivit cărora nu avea altă cale în afara deschiderii conflictului, transmite Moscow Times.

Protestele împotriva războiului au avut loc, joi seară, în peste 50 de oraşe ruseşti, aproape 2.000 de persoane fiind arestate, potrivit organizaţiei OVD-Info, care monitorizează protestele.

Demonstraţiile au avut loc pe fondul desfăşurării majore a forţelor de securitate la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg şi Novosibirsk.

Deşi opoziţia organizată a Rusiei a fost aproape distrusă după zdrobirea protestelor împotriva condamnării lui Alexei Navalnîi. în urmă cu un an, mulţi ruşi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de invazia în Ucraina.

Deşi sondajele efectuate de la izbucnirea războiului au fost puţine, există unele indicii ale unei opoziţii în ceea ce priveşte necesitatea războiului.

Un sondaj publicat, joi, de Centrul independent Levada, în timp ce tancurile ruseşti traversau deja graniţa ucraineană, a arătat că 49% dintre ruşi cred că războiul este fie puţin probabil, fie complet imposibil, chiar dacă o majoritate subţire şi-a exprimat o viziune negativă în ceea ce priveşte Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor