Vlad Zografi şi alţi patru scriitori, invitaţi la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) 2016
alte articole
Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), o ediţie-bilanţ, are loc în perioada 7-9 decembrie, la Bucureşti.
Cine sunt scriitorii invitaţi anul acesta?
Scriitorii invitaţi în această a noua ediţie a FILB au fiecare felul său de a lupta împotriva realităţii, fie refugiindu-se în trecut şi în legendă, fie în basm şi memorie, fie de-a dreptul, practicând o critică socială virulentă. Îi uneşte ceea ce ar trebui să fie – şi este – motorul din spatele oricărui vehicul literar autentic: refuzul lumii aşa cum este ea. Ediţia aceasta le pune o întrebare retorică, aşadar: Adio, arme? Răspunsul îl ştim, dar vrem să-l auzim clar şi răspicat”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, Preşedintele FILB.
Programul ediţiei din acest an include două seri de lecturi publice şi dezbateri la Clubul Ţăranului: pe 8 şi 9 decembrie, începînd cu ora 18.00, precum şi un eveniment dedicat studenţilor, realizat în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti: pe 7 decembrie, de la ora 18.00.
În prima seară de lecturi publice şi dezbateri de la Clubul Ţăranului, pe 8 decembrie, iubitorii de literatură din capitală au şansa de a se întîlni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franţa), Veronica D. Niculescu, Lavinia Branişte şi Irina Georgescu Groza – patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema „Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară şi pentru jurnalismul cultural?”
Vineri, 9 decembrie, patru prozatori vin în faţa cititorilor pe scena de la Clubul Ţăranului. Este vorba despre Jan Koneffke (Germania), Marin Mălaicu-Hondrari, Vlad Zografi şi Tudor Ganea. Tema dezbaterii ce va urma momentelor de lecturi publice în ultima seară a Festivalului este „Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul şi bătrânul realism?”
„Avem ghinionul de a trăi vremuri interesante: asistăm la naşterea naţionalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gândirii pe coordonatele unui «bun-simţ» plat şi lipsit de nuanţe. Am intenţionat chiar de la naşterea acestui Festival, în 2008, să construim o platformă de libertate şi de non-conformism şi credem că e din ce în ce mai pregnantă nevoia de a ne întreba dacă literatura nu ar trebui să reintre în istorie şi să folosească unica ei armă, cuvântul, împotrivă unei lumi care de ceva vreme bolboroseşte şi se bâlbâie”, a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu, Preşedintele FILB.
În 9 ani de cînd există, FILB a adus la Bucureşti 114 scriitori din 25 de ţări.
Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) a fost iniţiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) şi scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei organizatoare.
În cei nouă ani de existenţă, FILB le-a prilejuit cititorilor din Bucureşti întîlnirea cu 114 scriitori din 25 de ţări: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi România.
FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).
În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secţiunea „Cel mai bun festival al anului 2014”.
În plus, FILB 8 a adus la Bucureşti Literary Death Match, un show internaţional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura intră în ringul de box, proiectul cu „cele mai antrenante lecturi” (LA Times).
FILB este, astăzi, cel mai important festival independent, internaţional, de literatură din România!