Vlad Voiculescu: Justiţia deranjează. Dacă vom ceda un singur centimetru, mi-e temă că ne merităm soarta
alte articole
Echipa de tehnocraţi a premierului Dacian Cioloş se pregăteşte să plece de la Palatul Victoria. La final de mandat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, îi avertizează pe români că, mai mult decât în orice alt domeniu, orice pas înapoi în justiţie echivalează unui dezastru şi trebuie să opunem o rezistenţă fermă dacă vrem să nu ne întoarcem la practicile anilor '90.
„Raluca Prună a fost după părerea mea ministrul care a tras cel mai tare. Pentru cei care nu ştiu, toate actele normative care sunt adoptate de guvern trebuiesc verificate/avizate de Ministerul Justiţiei. Ca să aveţi o reprezentare corectă, asta înseamnă de la câteva sute la câteva mii de pagini, săptămânal. Sub care ministrul justiţiei (şi premierul) trebuie să îşi pună semnătura”, a precizat Vlad Voiculescu.
În acelaşi timp, atacurile la adresa ei au fost, potrivit ministrului Sănătăţii, dintre cele mai „dure şi mizerabile, fără excepţie”, nu a avut nici măcar luxul de a fi atacată dintr-o singură direcţie politică.
„Justiţia deranjează. Îi deranjează pe mulţi dintre cei care nu respectă nimic din ceea ce defineşte o societate civilizată. Pe cei care consideră că fie câştigarea alegerilor, fie anumite relaţii sau apartenenţe la partide, loje, sau alte grupuri de interese le dă dreptul să facă orice”, a subliniat Vlad Voiculescu.
Potrivit ministrului, statul de drept - adică domnia legii, domnia regulilor valabile pentru toţi şi nu a bunului plac - este baza oricărei societăţi decente care are o şansă de a progresa.
„Ştim cu toţii cât de încet a avansat acest domeniu al justiţiei, ştim cu toţii cum arătau lucrurile în anii '90, apoi în epoca Năstase. Ştim - sper că ne amintim - şi cine a guvernat în acea perioadă, şi care erau năravurile”, a punctat Vlad Voiculescu.
În opinia tehnocratului responsabil de domeniul Sănătăţii, mai mult decât în orice alt domeniu, orice pas înapoi în justiţie echivalează unui dezastru.
„Dacă noi vom ceda un singur centimetru intereselor vădite (şi exprimate liber de altfel) de a schimba regulile şi de a împiedica justiţia să îşi facă treaba... atunci mi-e teamă că ne vom merita soarta, şi variantele moderne ale "noi nu ne vindem ţara" vor veni la pachet cu practicile anilor '90... când ţara nu s-a vândut, ci s-a luat pur şi simplu. "Pă persoană fizică". Îndrăzneşte să crezi. Din păcate se poate”, a concluzionat Vlad Voiculescu.