Vlad Voiculescu, un nou pas în beneficiul pacientului: Limitarea exportului paralel de medicamente

Exportul paralel al medicamentelor este o problemă peste tot în estul Europei. Este ok să exportaţi medicamente, dar numai în măsura în care pacientul român nu este în pericol de a rămâne fără, a atras atenţia ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.12.2016

Unul dintre motivele crizei de medicamente din România este exportul paralel - fenomen care, deşi legal la nivel european, duce la re-vinderea medicamentelor destinate pacienţilor din ţara noastră şi achiziţionate la preţul românesc (cel mai mic din Europa) în alte state ale UE unde preţurile sunt mult mai mari. Îngrijorat de situaţie, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a luat atitudine.

Profiturile realizate de firmele care efectuează export paralel sunt importante, iar medicamentele destinate pacienţilor români merg în alte state.

"Exportul paralel al medicamentelor este o problemă peste tot în estul Europei, adică acolo unde preţul reglementat al medicamentelor este unul mai mic (în acord cu puterea de cumpărare a acestor ţări). Practica este desigur legală pentru că circulaţia mărfurilor în Uniunea Europeană este liberă. Cu toate acestea, exportul paralel duce de multe ori la lipsa unor medicamente în ţări precum România, Ungaria, Polonia etc", a explicat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, măsura pentru a controla acest fenomen (care trenează de peste 3 ani) este definirea obligaţiei de serviciu public a distribuitorilor de medicamente.

"Mai pe româneşte: este ok să exportaţi medicamente, dar numai în măsura în care pacientul român nu este în pericol de a rămâne fără", a punctat Vlad Voiculescu.

În ultimele luni, ministrul a creat primul mecanism transparent de raportare a lipsei medicamentelor (www.medicamente-lipsa.ro) şi primul sistem de monitorizare a stocurilor de medicamente la distribuitori şi farmacii (împreună cu STS).

Cu alte cuvinte, mecanismul propus acum stabileşte un nivel clar al stocurilor de medicamente pe care actorii din piaţa farmaceutică trebuie să-l asigure. În cazul scăderii stocurilor sub acest nivel clar definit, medicamentul respectiv va fi trecut pe o listă temporară de medicamente aflate sub observaţie pentru care va exista interdicţie temporară de export paralel.

"Ordinul de ministru care defineşte mecanismele de protecţie descrise mai sus este în transparenţă, după câteva luni de lucru şi dezbateri publice", a adăugat Vlad Voiculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor