Vlad Ţurcanu: Rusia poate ameninţa oricând Moldova pe domeniile economic şi de securitate

În ciuda ameninţărilor venite din partea Federaţiei Ruse privind Legea anti-propagandă, Moldova ar trebui să îşi urmărească în continuare interesele, asigurându-şi sprijin occidental în acest sens, consideră comentatorul politic.
Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)
Maria Maevschi
15.01.2018

Legea pentru modificarea şi completarea Codului audiovizualului, cunoscută drept legea anti-propagandă, votată de către Parlamentul Republicii Moldova nu a fost primită bine la Moscova.

Mai mult decât atât, Rusia a ameninţat Chişinăul, rezervându-şi, în acelaşi timp, dreptul de a veni cu acţiuni de răspuns la promulgarea în Republica Moldova a modificării Codului Audiovizualului care ar încerca să combată propaganda rusă în Republica Moldova, a anunţat chiar purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

În opinia comentatorului politic de la Chişinău, Vlad Ţurcanu, subiectul legii anti-propagandă, în ciuda lipsei de anvergură a modificărilor anunţate de către guvernare, sau mai bine zis a eficienţei practice a unor asemenea măsuri, nu poate rămâne, bineînţeles fără ecouri.

Acesta a specificat că dincolo de aspectul tehnic, noua lege ar avea o puternică încărcătură politică şi se mulează pe un context nu numai naţional, dar şi internaţional, întrucât în Occident s-au înregistrat diverse interferenţe ale Federaţiei Ruse în procesele politice şi în alte zone.

„Punctual, atunci când decizi la Chişinău să amendezi Codul Audiovizualului în asemenea fel, o faci gândindu-te că vei avea sprijin din partea Occidentului şi dacă asta s-a urmărit, atunci într-o oarecare măsură obiectivul a fost atins şi mă refer nu numai la un interes din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite pentru această decizie a autorităţilor moldovene, dar şi la o reacţie din partea Federaţiei Ruse care nu a întârziat să apară, ţară care reacţionează de obicei foarte bolnăvicios atunci cînd i se aduc asemenea afronturi aşa cum le înţelege Federaţia Rusă”, a declarat Vlad Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Totodată, analistul politic a subliniat că nu ar trebui să ne îndoim că această situaţie va fi folosită, mai devreme sau mai târziu, împotriva Republicii Moldova, urmând să observăm în ce fel vor înţelege autorităţile ruseşti să pedepsească Moldova, fie că e vorba de domeniul economic, după cum s-a mai întâmplat, fie nişte eventuale sancţiuni care vor ţinti domeniul securităţii, Federaţia Rusă având un potenţial uriaş în Republica Moldova pe aceste dimensiuni, nemaivorbind de capacitatea sa de a-şi mobiliza adepţii din Republica Moldova împotriva cursului european al Republicii Moldova.

Ţurcanu a ţinut să mai precizeze că deşi a fost semnat decretul de modificare a Codului Audiovizualului, esenţa acestor modificări este una care nu se ştie în ce măsură îşi va atinge efectele. Chiar dacă schimbările respective stârnesc multă vâlvă, vor fi greu de aplicat şi la Chişinău.

Pe de altă parte, comentatorul politic consideră că autorităţile ruse ar putea să mai aştepte cu aplicarea sancţiunilor, întrucât există Adunarea Populară de la Comrat care ar putea decide, în sfârşit, aşa cum ameninţă de mai multă vreme, să-şi creeze propriul Consiliu al Audiovizualului şi să dea licenţe aşa cum doreşte, inclusiv unor posturi care să retransmită în continuare atât emisiuni de ştiri, cât şi analize politice, exact acele tipuri de emisiuni care ar urma să fie interzise prin Legea anti-propagandă.

Dacă pe de o parte autorităţile de la Chişinău trebuie să fie pregătite să reacţioneze la eventuale sancţiuni din partea Federaţiei Ruse datorate acestor măsuri operate la Codul Audiovizualului, pe de altă parte, Republica Moldova ar trebui să îşi urmărească în continuare interesele, asigurându-şi sprijin occidental în acest sens.

Totuşi, comentatorul politic a specificat că cetăţenii, din experienţă, ar trebui să lase loc de îndoieli că procesul de implementare a modificărilor votate ar fi nu până la capăt sincer, ţinând cont de faptul că se ştie ce fel de politicieni orchestrează şi promovează asemenea măsuri.

„Sunt nişte politicieni care în continuare au o admiraţie profundă faţă de modelul economic, politic, cultural, rusesc, care se regăsesc în stilul în care se face politica la Moscova. Sunt sensibili la sistemul de valori rusesc, care îşi permit să invite la petrecerile lor private de la Chişinău artişti ruşi şi nu din Occident, etc. Consiliul Audiovizualului din RM a fost până în prezent prea permisiv cu posturile ruseşti pentru a-şi regăsi dintr-o dată determinarea de a face ordine în spaţiul audiovizual”, a adăugat Vlad Ţurcanu.

În concluzie, comentatorul politic a stipulat că nu ar trebui să ne îndoim că nu ar urma nişte sancţiuni din partea Kremlinului, însă ele ar putea fi atât de subtile încât cetăţenii simpli nici să nu îşi dea seama că ele au intervenit, „apoi Federaţia Rusă îşi poate permite să aştepte, nu se grăbeşte nicăieri”.

Însă dacă la parlamentarele din toamnă va câştiga Igor Dodon şi formaţiunea sa, atunci, consideră Ţurcanu, Federaţia Rusă nici nu ar trebui să se gândească să aplice anumite sancţiuni pentru Moldova, pedeapsa va fi chiar asta, „cu Igor Dodon la guvernare în Republica Moldova, nu la Preşedinţie unde poate fi suspendat în orice situaţie pe care o găseşte de cuviinţă actuala guvernare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor