Stanislav Pavlovschi către Plahotniuc: Participaţi la desfăşurarea urmăririi penale de la Moscova

Deşi la prima vedere ar putea părea că dosarul de la Moscova în care apare numele lui Plahotniuc este unul politic, în opinia fostului judecător la CEDO, organele de urmărire penală ruse lucrează foarte eficient, iar dosarul ar avea bază factuală sub decizia de a porni urmărirea penală.
Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, vicepreşedintele Platformei DA
Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, vicepreşedintele Platformei DA (Captură Foto)

Informaţia privind faptul că preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, ar fi cercetat penal de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse pentru crearea unui grup infracţional care ar fi avut drept scop asasinarea lui Renato Usatîi, este în opinia fostului judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, greu de analizat, întrucât nu există acces la probatoriul care a stat la baza dosarului penal.

Pavlovschi consideră că ar putea exista câteva situaţii, cum ar fi faptul că această procedură penală este utilizată într-un joc politic, sau într-adevăr acest dosar penal are o bază factuală sub decizia de a porni urmărirea penală.

Acesta, totuşi, se arată mai mult decât sigur că şcoala juridică rusă este extraordinar de puternică, organele de urmărire penală ale Federaţiei Ruse lucrează foarte eficient, excluzând în acelaşi timp posibilitatea ca două instanţe judecătoreşti din Moscova să fi adoptat două decizii contrare legii.

Potrivit reacţiilor liderului PD, sau mai exact a lipsei unor reacţii în acest sens, în opinia fostului judecător la CEDO, cel puţin se crează impresia că Plahotniuc ignoră aceste proceduri penale care se desfăşoară în Federaţia Rusă.

„Eu ca avocat aş putea să-i dau un sfat: dacă consideraţi că nu sunteţi vinovat, dacă consideraţi că baza acestui dosar nu are nimic real atunci unica posibilitate să vă probaţi nevinovăţia este să vă deplasaţi acolo şi să daţi declaraţii la organele de urmărire penală ale Federaţiei Ruse şi să participaţi în desfăşurarea urmăririi penale. Altă cale nu există, pur şi simplu. Urmărirea penală presupune participarea activă a părţilor”, a declarat vecepreşedintele Partidului Platforma DA în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

În context, Stanislav Pavlovschi a ţinut să explice că, în cazul în care cineva, de exemplu Renato Usatîi, se adresează organelor de urmărire penală cu o cerere privind ameninţări la adresa sa, sau pregătirea unui asasinat în privinţa sa, organul de urmărire penală al Federaţiei Ruse nu poate să arunce plângerea la coşul de gunoi, fiind necesare măsuri corespunzătoare pentru verificarea informaţiei care ulteror vor duce la pornirea urmăririi penale. Mai departe vor avea loc şedinţele instaţelor de judecată unde vor fi verificate argumentele ambelor părţi.

„Cetăţeanul rus Vladimir Plahotniuc are dosar în Federaţia Rusă, cetăţenaul român Vlad Plahotniuc are dosar în România. Ceea ce a rămas este ca cetăţeanul moldovean Vladimir/Vlad Plahotniuc să aibă dosar şi în Republica Moldova şi sper ca în curând să ajungem şi la acest deznodământ”, a punctat, în context, analistul politic Victor Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe