Vlad Ţurcanu: Partidul Democrat este un partid oportunist prin definiţie, doar speculează subiectul unionismului
alte articole
Oamenii simpli, adepţi ai românismului şi unionismului, cei care simt cu inima că Republica Moldova trebuie să fie alături de România, nu au nicio vină că liderii unor partide care au îmbrăţişat această retorică au tranzacţionat voturile cetăţenilor, este de părere analistul politic Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt prezidenţial.
Totodată, în contextul alegerilor parlamentare de la începutul anului viitor, când partidele politice implicate îşi vor crea strategia pentru campania electorală şi vor încerca să atragă de partea lor electoratul unionist care a devenit demn de luat în seamă în Republica Moldova, cei mai mulţi comentatori politici consideră că acest curent va deveni ţinta Partidului Democrat aflat în căutarea unor noi segmente electorale în ajun de alegeri.
Ţurcanu consideră că în prezent există deja destule semnale care vorbesc despre asocierea unor partide, considerate unioniste, cu Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Mai mult decât atât, chiar numeroşi lideri de opinie au trecut în acea tabără, iar unii dintre ei sunt români şi chiar şi-ar dori o apropiere a Republicii Moldova de România.
„Problema este ce face Partidul Democrat cu această opţiune, pentru că n-am văzut prea multe acţiuni din partea acestui partid care are în garnitura sa figuri politice care se află de aproximativ 15 ani la putere, n-am văzut ca acestea şi acest partid să ajute la apropierea celor două state româneşti. Partidul Democrat este un partid oportunist prin definiţie, care doar speculează această temă ca şi vectorul euroatlantic, de exemplu, faţă de care în realitate nu este ataşat.
În realitate nu face poduri peste Prut ca să le fie mai uşor oamenilor să călătorească, să dezvolte parteneriate cu România, iar în 2012-2013 v-aş spune că oficiali moldoveni din partea PD zădărniceau construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Aceasta este situaţia, iar pentru ca să se părăsească această zonă, pe care eu aş denumi-o ca fiind periculoasă, trebuie ca partidele care împărtăşesc această opţiune să revină la o altă strategie”, a declarat Vlad Ţurcanu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Mai mult decât atât, făcând referire la Partidul Liberal (PL) şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN) ca fiind singurele unioniste în prezent, comentatorul politic a ţinut să specifice că unele partide s-ar putea să dispară odată ce şi-au pierdut credibilitatea în faţa societăţii.
Totodată, alţi lideri ar putea ieşi în faţă montaţi doar pe idealul românesc, nu pe beneficiile care ar decurge din activitatea lor politică, astfel se va putea părăsi zona riscantă a celor câteva procente şi se va putea avansa natural către bazinul pro-românesc care variază în jurul a 20 la sută, dar totul în funcţie de prestaţia partidelor pro-româneşti, a explicat comentatorul politic.
Amintim că secretarul de stat din guvernul de la Berlin, Maria Flachsbarth a declarat că „partidele democratice, cu adevărat democratice, trebuie să fie în stare să colaboreze, atunci când democraţia şi statul de drept nimeresc în pericol”, iar un reprezentant al Fundaţiei Friedrich Naumann de la Berlin a îndemnat spre consolidarea democraţiei, ambii făcând referire la cele două partide anti-oligarhice, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr.
În context, Ţurcanu a specificat că dacă se va decide că voturile românilor din Republica Moldova vor venin în mod natural în tabăra Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, „atunci s-ar putea ca aceasta să fie o greşeală”, întrucât consideră comentatorul, acei cetăţeni din Republica Moldova care se consideră români nu vor merge către PAS şi Platforma DA fără discuţie.