Dumitru Alaiba: În R. Moldova se găsesc toate pretextele pentru a se bloca accesul cetăţeanului la informaţie

După un an de experienţă în a solicita informaţii de interes public de la instituţiile statului, Centrul pentru Politici şi Reforme a ajuns la performanţa de a solicita informaţia astfel încât să nu ofere un motiv în plus unui funcţionar să le respingă cererea.
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova (europalibera.org)
Maria Maevschi
06.08.2018

Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova a constatat în urma unei analize că, „în ultima vreme, instituţiile moldoveneşti nici nu prea publică informaţie despre ce fac şi cum sunt cheltuiţi banii din impozitele noastre, dar şi refuză constant, s-ar putea spune, să răspundă solicitărilor de informaţie din partea cetăţenilor”. Mai mult decât atât, unii funcţionari publici au chiar curajul să-i răspundă cetăţeanului „nu este treaba ta”.

În context, directorul CPR Moldova, Dumitru Alaiba a specificat că în ultima perioadă într-adevăr se observă o agravare a stării de lucruri în Republica Moldova.

„În Republica Moldova, nu se guvernează transparent. Asta noi ştim din legile astea strigătoare care o dată la câteva săptămâni le vedem scoase de sub masă fără niciun fel de procedură, decizii luate ad-hoc, Arena Chişinău, amnistia fiscală, sistemul mixt etc. Lista este una lungă”, a declarat Dumitru Alaiba în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, directorul CPR Moldova se întreabă retoric dacă există măcar un cetăţean simplu în Republica Moldova care să poată spune dacă atunci când a solicitat o informaţie care îl interesează să i se întâmple ca statul brusc să se străduiască din răsputeri să-i ofere această informaţie cu bună credinţă?

„Dacă să vorbim despre însăşi accesul la informaţie, la unele solicitări noi nici nu primim răspuns, la alte solicitări primim răspunsuri formale, la alte solicitări s-a iniţiat acest ping-pong între noi şi autoritate, pentru că nu se vrea să se răspundă. Se găsesc absolut toate pretextele şi toate motivele pentru a bloca din principiu, sau probabil, din obicei. Nu pentru că îi costă prea mult, nu pentru că se vrea neapărat blocarea anume la informaţia asta, dar probabil, pur şi simplu, ca să ne arate locul. Cam aşa trebuie să se simtă probabil un cetăţean”, a explicat Alaiba.

Mai mult decât atât, directorul CPR a ţinut să vină cu câteva detalii, punctând că organizaţia pe care o conduce, în decursul ultimului an, a avut o acţiune pe accesul la informaţie, intenţionând să identifice acea informaţie care nu se vrea eliberată şi să bombardeze practic instituţiile statului cu diferite solicitări, pe care ştiau că au şanse mari să fie refuzate.

Astfel, a explicat Alaiba, experţii CPR nu au avut neapărat scopul de a obţine informaţia solicitată, ci de a cere acea informaţie la care are dreptul cu siguranţă orice cetăţean, dar este refuzat. Expertul a adăugat că timp de un an cât au fost implicaţi în acest proiect, au reuşit să se confrunte cu o mulţime de situaţii unele chiar anecdotice.

„Ne-am făcut concluzii, ne-am creat impresia noastră despre fiecare instituţie cu care am interacţionat şi da, am elaborat mai multe documente de politici, documente de poziţie, am elaborat articole, am elaborat acest ghid în ajutorul nostru de a simplifica unui cetăţean de rând această solicitare. Pentru că da, după un an, putem spune că noi ştim să solicităm informaţia astfel, încât nu vom oferi un motiv în plus unui funcţionar să ne respingă”, a subliniat Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor