Vlad Ţurcanu despre eşecul ANI: „Nimeni de la vârfuri nu doreşte ca cineva să li se uite în buzunare”

Din cauza lipsei unei voinţe politice şi a subjugării multor instituţii de drept de către factorul politic, inclusiv ANI care este fără preşedinte după a treia tentativă, informaţiile privind averile demnitarilor nu apar la vedere decât în urma unor investigaţii jurnalistice, a explicat analistul.
Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)
Maria Maevschi
11.10.2017

Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) din Republica Moldova care ar trebui să se ocupe de verificarea averilor dobândite de către funcţionari în perioada mandatului lor, este în continuare fără un preşedinte, după un al treilea concurs eşuat. Mai mult decât atât, candidatul la ultimul concurs, care a picat testul cu detectorul de minciuni, l-ar fi acuzat pe preşedintele Parlamentului, Andrian Candu că s-ar fi implicat de la nivel public în organizarea acestui concurs.

Potrivit comentatorului politic, Vlad Ţurcanu, şeful legislativului s-a ante-pronunţat, afirmând într-o emisiune televizată că acei candidaţi care îşi depuseseră până acum dosarele pentru funcţia de conducere ANI sunt slabi. Totodată, Ţurcanu a precizat că „nu era cazul” ca preşedintele Parlamentului „să se pronunţe” în privinţa candidaţilor.

„O filă nu foarte fericită pentru reformele din Republica Moldova şi pentru imaginea Republicii Moldova care ar fi urmat să facă un pas important care să o facă credibilă cât de cât şi în ochii partenerilor occidentali dar şi în raport cu societatea civilă, foarte critică la adresa actualei puteri”, a declarat Vlad Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Totuşi, Ţurcanu vine să confirme faptul că neocuparea de către cineva a funcţiei de preşedinte ANI este legată de lipsa unei voinţe politice. „Nimeni de la vârfuri nu doreşte ca cineva să li se uite în buzunare, aceasta ar fi concluzia simplistă. Regulile democratice nu sunt acceptate, ci doar beneficiile care decurg din relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, nişte beneficii care ar urma să se subţieze aşa cum a declarat şi premierul Filip. Am putea să ne aşteptăm într-un vitor previzibil ca fundurile destinate unor reforme din Republica Moldova să se apropie de un nivel critic în următoarea perioadă”, a adăugat analistul.

În opinia lui Vlad Ţurcanu, faptul că ANI a eşuat în alegerea unui preşedinte, ar fi fost un eşec şi al actualei puteri de la Chişinău. Astfel, s-a văzut clar că nu se poate constitui o autoritate publică credibilă care să verifice averile demnitarilor, deşi, pe de altă parte crearea ANI figurează ca o componentă extrem de importantă în raporturile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, fiind vorba despre un întreg pachet de reforme.

În context, Ţurcanu a ţinut să descrie modalitatea de funcţionare ANI, şi de ce în Moldova încă nu merge. „Se realizează un cadru legislativ, se depun declaraţii de avere şi după aceea se confruntă aceste declaraţii cu realităţile obiective. De dragul adevărului, trebuie să spunem că este foarte simplu, dar din cauza lipsei unei voinţe politice şi din cauza subjugării multor instituţii de drept de către factorul politic, aceste informaţii nu apar la vedere decât în urma unor investigaţii jurnalistice, dar nu am văzut prea multe instituţii de drept care să se autosesizeze după nişte investigaţii jurnalistice”, a specificat Ţurcanu.

În concluzie, comentatorul de la Chişinău a precizat că este greu de admis că acest proces sinuos de creare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate va avea darul să îmbunătăţească relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi aşa grav afectate din cauza insistenţei Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral. „Mai degrabă că la Bruxelles se vor confirma nişte temeri cu privire la capacitatea redusă a actualei puteri de a acţiona în mod democratic şi cinstit”, a opinat Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor