Protestul de la CSM a dat rezultate: Proiectul adoptat e mult mai bun decât cel propus de CSM
alte articole
Mai mulţi avocaţi, jurnalişti şi membri ai societăţii civile protestează marţi în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de la Chişinău, solicitând excluderea prevederilor legate de secretizarea tuturor hotărârilor care se publică pe paginile web ale instanţelor de judecată din Moldova.
Potrivit avocatului Promo-Lex, Vadim Vieru, secretizarea hotărârilor judecătoreşti complică foarte mult activitatea jurnaliştilor de investigaţii, dar şi în general accesul publicului la dosarele de rezonanţă care sunt examinate de instanţele de judecată din Moldova. Totodată, acesta a explicat că, atunci când merg în instanţa de judecată, justiţiabilul îşi asumă riscul că numele său va apare pe o hotărâre publică.
„Solicitarea protestatarilor este ca adoptarea regulamentului în varianta actuală să fie amânat pentru o altă şedinţă şi să fie reluată activitatea grupului de lucru pentru a discuta suplimentar aceste aspecte, şi prioritar trebuie să fie excluse prevederile legate de secretizarea tuturor hotărârilor care se publică pe paginile web ale instanţelor”, a specificat avocatul Promo-Lex, conform privesc.eu.
La rândul său, jurnalista Mariana Raţă a specificat că, după nenumărate solicitări de a se permite şi societăţii civile să participe la dezbateri pe acest subiect, „din păcate, am fost duşi de nas de fiecare dată. Ni s-a promis că vom fi incluşi într-un grup de lucru care lucrează la elaborarea regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătoreşti. Vineri am fost anunţaţi că suntem invitaţi la o şedinţă închisă la care să discutăm pe marginea acestui regulament. Tot vineri seară am aflat că regulamentul urmează să fie discutat şi pus la vot în şedinţa de marţi 10 octombrie a CSM, iar întâlnirea la care am fost invitaţi era preconizată pentru ziua de miercuri, după ce documentul era adoptat”.
Într-un final, CSM a votat pentru intrarea în vigoare a Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe portalul naţional al instanţelor de judecată şi pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie. Noul Regulament a fost propus de către Curtea Supremă de Justiţie, fiind elaborat în conformitate cu principiile care decurg din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
„Curtea Supremă de Justiţie a avut în vedere în special realităţile existente în Republica Moldova, dar şi semnalele de alarmă venite din partea mass-media şi a societăţii civile”, se arată într-un comunicat al CSJ.
Mariana Raţa a mai adăugat într-un comentariu pe Facebook, că nu e bine deloc când după ce se votează un document nimeni nu ştie ce şi cum s-a votat. Mai mult decât atât, „când după asta nimeni nu iese în faţa a câtorva zeci de jurnalişti care îngheaţă afară, ca să explice ce şi cum s-a votat, asta tot nu e bine deloc. Că proiectul adoptat e mult mai bun decât cel propus de CSM asta sigur e de bine. Dar dacă era publicat în prealabil, era discutat de societate măcar 3 zile, era rău”.