Veaceslav Negruţă: Moldova riscă să fie transformată în ţară cu regim off-shore

Secretizarea numelui persoanelor fizice atât în sectorul bancar, cât şi în instanţele de judecată ar fi iniţiativele de modificări fiscale tipice unor zone off-shore, afirmă expertul Veaceslav Negruţă.
Veaceslav Negruţa, Expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruta)
Ştefan Sârbu
09.10.2017

În contextul unei iniţiative controversate a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care se încearcă depersonalizarea hotărârilor judecătoreşti, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, actual expert la Transparency Internaţional constată că potrivit evenimentelor din 2016-2017, Republica Moldova după ce a fost un element important al spălătoriei regionale de mijloace de provenienţă dubioasă (laundromat) apoi în care a fost realizat ”jaful secolului”, când 13% din PIB a fost extras din sistemul bancar autohton, acum riscă să fie transformată într-o ţară cu regim off-shore.

În opinia expertului, o retrospectivă în timp arată că, după ce la insistenţa Uniunii Europene din zona laundromat-ului a ieşit Letonia, schemele de spălare de bani au fost importate în R. Moldova. În prezent, în timp ce UE face presiuni asupra Ciprului pentru a elimina circuitul mijloacelor de provenienţă obscură, R. Moldova devine câmp fertil pentru atragerea unor asemenea mijloace prin diferite metode: inclusiv liberalizarea capitalurilor, oferirea cetăţeniei contra ”investiţii”, secretizarea datelor relevante ale persoanelor fizice atât în sectorul bancar, cât şi în instanţele de drept, iniţiativele de modificări fiscale tipice unor zone off-shore.

Veaceslav Negruţă atenţionează că "secretizarea datelor relevante" este elementul de "atracţie şi siguranţă" oferit de către autorităţile de la Chişinău viitorilor "clienţi" ai regimului off-shore-zat.

Menţionăm că noul Regulament cu privire la publicarea hotărârilor propus spre aprobare de către CSM nu a fost supus consultărilor publice. Potrivit proiectului, în hotărârile judecătoreşti nu vor mai apare numele părţilor în proces, acestea fiind înlocuite cu XXXX şi YYYY. Mai mult, acesta elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată după numele părţilor în baza de date a instanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor