Vlad Gheorghe, reacţie dură după ce jandarmul care l-a bătut pe 10 august a fost condamnat: E greu să numeşti asta dreptate. Nici acest jandarm nu pierde pensia specială

Vlad Gheorghe si jandarmul care l-a agresat (Captura video, Ziare.com)
Loredana Diacu
30.11.2023

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, cunoscutul protestatar în tricou alb bătut de un jandarm la protestul din 10 august deşi ţinea mâinile deasupra capului, a reacţionat dur după ce agresorul lui a fost condamnat: "E greu să numeşti asta dreptate", a declarat Gheorghe pentru Epoch Times.

Concret, judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti au decis ca jandarmul Florian Danilov, în prezent pensionar, judecat pentru purtare abuzivă în timpul protestelor din 10 august 2018, să fie condamnat la amendă penală în cuantum de 10.000 de lei, sentinţa nefiind una definitivă.

În prezent, Danilov este pensionar. El a fost filmat în timp ce-l lovea cu bastonul pe Vlad Gheorghe, deşi acesta ţinea mâinile deasupra capului, deci nu prezenta un pericol. Gheorghe purta un tricou alb cu inscripţia ”Fără penali în funcţii publice”. Filmarea cu agresiunea a devenit emblematică pentru acel protest, arătând, fără nicio putinţă de tăgadă, că violenţa Jandarmeriei a fost disproporţionată şi nejustificată.

Contactat de publicaţia noastră, Vlad Gheorghe a ţinut să puncteze că a luat nu mai puţin de şase ani pentru ca jandarmul care l-a lovit să fie condamnat, aceasta în condiţiile în care existau toate datele pentru ca dosarul să fie instrumentat şi judecat cu celeritate. De asemenea, el a criticat faptul că restul dosarului, cel în care sunt inculpaţi şefii jandarmilor care au gazat şi agresat peste 100.000 de români încă "se târâie".

"Având toate datele, inclusiv imagini video, condamnarea vinovatului vine abia la 6 ani de la faptă. Mai mult, amenda penală aplicată este mult mai mică chiar decât cheltuielile statului cu această anchetă. E greu să numeşti asta dreptate.

S-a semnat un acord de recunoaştere în cauză, motiv pentru care magistraţii au fost atât de milostivi cu jandarmul penal.

Şi acesta este şi motivul pentru care restul dosarului, cu peştii mari, încă se târâie prin sertarele instanţei."

Întrebat ce explicaţie găseşte pentru faptul că la şase ani de la proteste decidenţii politici n-au fost puşi sub acuzare ,iar foşti şefi ai jandarmeriei, care au pensii speciale, sunt şi ei bine mersi fără să fi fost încă măcar judecaţi, Gheorghe a răspuns:

"În primul rând se vede că nici acest jandarm, condamnat, nu pierde pensia specială. Deci îşi va plăti amenda tot din banii noştri, dintr-o singură pensie îşi cam acoperă fapta penală. Media pensiilor speciale MAI e cam 9000 de lei.

Şefii au pensia şi mai mare şi vor tot încasa pentru că nimeni nu îi deranjează prea tare.

În continuare şefii din MAI se acoperă unii pe alţii. Interesele lor din sistem sunt mult mai mari decât ruşinea de a fi inculpaţi. Sistemul lor acţionează ca o mafie: se acoperă unii pe alţii indiferent ce se întâmplă.

Îşi apără privilegiile, combinaţiile, pilele angajate prin sistem, pensiile speciale. MAI e condus de o mafie şi modul în care acest dosar NU progresează e cea mai bună dovadă pentru asta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor