Vizita premierului britanic în India a fost umbrită de scandaluri privind sectorul de apărare
alte articole
Premierul britanic, David Cameron, a sosit în India luni pentru o vizită de trei zile. Fiind însoţit de peste 100 de directori şi lideri universitari britanici, principalele teme de discuţie dintre cele două ţări vor include comerţul şi afacerile bilaterale. Într-o vizită anterioară, Cameron a plănuit să dubleze schimburile comerciale cu India la 23 de miliarde de lire sterline până în 2015, an electoral. "Nu am nicio îndoială că India va fi una din poveştile de succes ale acestui secol", a declarat el pentru Times Hindustan într-un interviu publicat luni. "Şi vreau ca Marea Britanie să fie unul dintre partenerii dvs. pe măsură ce creşteţi."
Vizita lui Cameron este umbrită de un scandal legat de Agusta Westland, o filială din Marea Britanie a conglomeratului italian Finmeccanica. În 2010, guvernul indian a semnat un contract în valoare de 38 miliarde rupii (700 milioane de euro) cu Agusta, compania urmând să-i furnizeze elicoptere VVIP 12. Contractul este pe punctul de a fi reziliat din cauza corupţiei la scara largă care implică dealeri controversaţi de arme, intermediari şi mite uriaşe pentru câştigarea contractului. Şefii Finmeccanica şi Agusta, Giuseppe Orsi şi Bruno Spagnolini, au fost arestaţi, iar alţi directori sunt urmăriţi penal în Italia pentru dare de mită. Ministerul indian al Apărării a declarat că guvernul va invoca integritatea şi alte clauze din contract dacă investigaţiile vor descoperi abateri, inclusiv mită. Guvernul indian a început propriile investigaţii. Rezilierea contractului ar fi un pas înapoi pentru Cameron, deoarece va cauza pierderi de locuri de muncă. Aceasta, împreună cu decizia Indiei de a cumpăra avioane de luptă Rafale (produse de Dassault Aviation din Franţa) vor fi unele dintre subiectele fierbinţi ce vor fi discutate în timpul vizitei lui Cameron. Eurofighter - produs parţial în Marea Britanie - a fost unul dintre competitori în afacerea de 10 miliarde de dolari.
Cameron nu vrea să repete greşelile lui David Miliband, fostul secretar britanic de externe, care a legat atacurile teroriste din 2008 din Mumbai de problemele nerezolvate din Kashmir. Acest lucru a dus la tensiuni diplomatice inutile între cele două ţări.
India plănuieşte să cheltuiască în următorii cinci ani 1 trilion de dolari pe infrastructură, iar întreprinderile britanice speră să câştige o parte din aceste contracte.
După Mumbai, Cameron intenţionează să viziteze capitala Delhi, unde va oferi cadou prima guinee Royal Mint făcută în India prim-ministrului indian Manmohan Singh. Monedele legendare, odată utilizate pe scară largă în interiorul Imperiului Britanic, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, sunt acum obiecte de colecţie şi sunt folosite de unii ca daruri. Ele cântăresc 8 grame, costă 30 000 de rupii (550 dolari) şi sunt făcute în India, în colaborare cu o companie elveţiană.
În afară de afaceri, Cameron va înlătura concepţiile greşite cu privire la decizia Marii Britanii de a reduce numărul de imigraţi prin descurajarea studenţilor indieni de a aplica la universităţi din Marea Britanie. "Nu există nici o limită privind numărul de studenţi care pot veni din India pentru a studia la universităţi britanice. Dar oamenii de afaceri indieni vor primi "mai repede" vize britanice", a declarat el pentru presă.
"Sunt hotărât să mă asigur că serviciile pe care le oferim companiilor indiene îi încurajează să vină şi să investească în Marea Britanie", a adăugat el în continuare. "Cred că putem face mult mai multe în acest domeniu şi sper că vom putea face o ofertă atractivă în timpul acestei călătorii."