Vizită oficială la Chişinău: Klaus Iohannis anunţă că România acordă un pachet de sprijin semnificativ Republicii Moldova

Susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetăţenilor R. Moldova, furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin, trimiterea unei echipe de experţi români care să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare sunt doar câteva din anunţurile făcute de preşedintele Iohannis la Chişinău.
Klaus Iohannis şi Maia Sandu la Chişinău
Klaus Iohannis şi Maia Sandu la Chişinău (presidency.ro)
Maria Maevschi
29.12.2020

Aflat la Chişinău, preşedintele României Klaus Iohannis a subliniat că această vizită oficială a sa la invitaţia preşedintei Maia Sandu este, fără îndoială, o confirmare a relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, şi fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare au trecut zece ani, în aprilie 2020.

România îşi doreşte ca Republica Moldova să prospere, iar cetăţenii săi să se bucure de instituţii democratice şi puternice, capabile să le asigure securitatea şi bunăstarea, a menţionat şeful statului vecin, adăugând că vor urmări menţinerea şi promovarea Republicii Moldova ca temă prioritară pe agenda Uniunii Europene şi a statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

„Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republicii Moldova. Prezenţa mea astăzi aici, investiţiile realizate dezinteresat de România şi asistenţa semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru”, a declarat preşedintele României.

De asemenea, acesta a dat asigurări că România este pregătită să furnizeze întreaga asistenţă de care are nevoie R. Moldova pentru implementarea cu succes a programului său reformator şi pentru gestionarea multiplelor crize cu care se confruntă.

În acest sens, Klaus Iohannis a anunţat un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova:

- Încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum.

- Susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetăţenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experţi români, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autorităţile de specialitate ale Republicii Moldova şi implicarea acestora.

- România va furniza – aşa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.

- Totodată, ştiu cât de afectaţi au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone.

- Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro.

- Vom iniţia o cooperare aprofundată pe linia justiţiei şi a luptei anti-corupţie.

- De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei pentru perioada 2021– 2025, care ne va permite să susţinem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova, precum şi acordarea de locuri de studii, cu bursă şi fără bursă, în învăţământul preuniversitar şi superior de stat;

- Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova iniţierea negocierilor pentru Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donaţii separate de medicamente şi echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19, a mai specificat Iohannis, punctând că importantă rămâne a fi şi continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră şi feroviară, comunicaţii.

Discutând despre necesitatea continuării investiţiilor româneşti în Republica Moldova, Klaus Iohannis a dat asigurări că România este dispusă să realizeze investiţii în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, aşa cum am făcut şi până acum.

Pentru a continua dialogul, preşedintele României i-a adresat doamnei Preşedinte Maia Sandu invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bucureşti. „Vă rog să contaţi, doamnă Preşedinte, pe ajutorul meu şi al României!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor