Vizita lui Joe Biden în Turcia se va axa pe clericul Gulen

Când vicepreşedintele american Joe Biden va vizita Turcia în 24 august, cu siguranţă că va avea multe subiecte de discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele turc Recep Erdogan în Istanbul, 23 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.08.2016

Unul dintre principalele subiecte de pe agenda discuţiilor cu Joe Biden în Turcia va fi probabil Fethullah Gulen, clericul autoexilat în SUA pe care liderul turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de planificarea puciului eşuat din luna iulie.

Erdogan a cerut Statelor Unite să îl extrădeze imediat în Turcia pe imamul în vârstă de 75 de ani, care locuieşte în statul american Pennsylvania.

Gulen a negat acuzaţiile privind implicarea sa în evenimentele din iulie din Turcia.

La o conferinţă de presă susţinută sâmbătă în Istanbul, Erdogan a declarat că grupul condus de Gulen – despre care guvernul turc susţine că ar fi un grup terorist – va fi “principalul subiect de discuţie” în timpul vizitei în Turcia pe care o va efectua vicepreşedintele american Joe Biden în 24 august.

O delegaţie formată din oficiali ai Departamentelor americane de Stat şi al Justiţiei va călători, de asemenea, în Turcia pentru a se consulta cu oficialii guvernamentali în legătură cu investigaţia desfăşurată de Ankara împotriva lui Gulen, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Erdogan a adăugat că relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt “aşa şi aşa” după puciul eşuat, în care aproape 300 de persoane au fost ucise. După evenimente, zeci de mii de persoane au fost arestate, concediate sau reţinute.

Administraţia SUA a condamnat puciul şi a negat orice implicare în acesta. Dar Erdogan şi alţi oficiali turci au susţinut că SUA şi alte ţări occidentale nu au fost suficient de categorice în denunţurile lor privind tentativa de a-l înlătura de la putere pe liderul turc.

În mijlocul acestor tensiuni, SUA trebuie, de asemenea, să se bazeze pe Turcia ca partener NATO şi pe acordul acesteia de a permite armatei americane să folosească o bază aeriană de pe teritoriul turcesc pentru lansarea de misiuni aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria.

Oficiali seniori de la Casa Albă au declarat pentru CNN că lucrează cu omologii lor pentru a se asigura că sunt primite toate dovezile din cazul Gulen.

Totuşi, au adăugat ei, cazul extrădării lui Gulen va fi determinat la tribunal şi nu de către preşedintele sau vicepreşedintele SUA.

“Ceea ce i-am spus preşedintelui Erdogan este acelaşi lucru pe care vi l-aş spune vouă sau oricui va pune întrebări: avem un proces în SUA pentru soluţionarea cererilor de extrădare făcute de guverne străine; acest proces este guvernat de tratate şi legi şi nu este o decizie pe care o iau eu”, a declarat anterior preşedintele american Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor