Germania îl acuză pe Erdogan de susţinerea şi finanţarea grupurilor teroriste, arată un document

Tensiunea dintre Berlin şi Ankara poate atinge noi cote ridicate după divulgarea unui document guvernamental german secret în care Turcia este acuzată de susţinerea şi finanţarea grupurilor teroriste.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Un document intern guvernamental german a acuzat autorităţile turce că susţin organizaţii teroriste precum Hamas, a declarat miercuri postul de televiziune ARD. Documentul divulgat, care anul trecut ar fi fost numit o teorie a conspiraţiei, susţine că guvernul german consideră că Ankara a finanţat în mod deliberat organizaţii islamiste şi teroriste cu consimţământul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Documentul redactat de Ministerul german de Interne reprezintă un răspuns confidenţial la o întrebare pusă de Partidul Stângii (Die Linke) în Parlamentul german (Bundestag). “Numeroasele afirmaţii de solidaritate şi suport pentru Frăţia Musulmană din Egipt, pentru Hamas şi pentru grupuri înarmate ale opoziţiei islamiste din Siria venite din partea partidului de guvernământ AKP şi preşedintele Erdogan subliniază afinitatea lor ideologică pentru fraţii lor musulmani”, susţine documentul, citat de ziarul The Local.

Ankara a negat în repetate rânduri că livrează arme militanţilor islamişti din Siria, chiar dacă unele media au arătat în mai multe rânduri că arme şi muniţii au trecut prin Turcia cu destinaţia grupul jihadist Statul Islamic. În acelaşi timp, Turcia are o atitudine mai diferită faţă de Hamas comparativ cu cea a statelor occidentale, considerând grupul ca un reprezentant legitim al poporului palestinian.

Conform Der Spiegel, este pentru prima dată când guvernul german acuză public Turcia că ar avea legături cu Hamas şi alte grupuri militante islamiste. În plus, documentul aparent mai susţine că Ankara şi-a intensificat recent legăturile cu aceste grupuri.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au deteriorat semnificativ în lunile recente după ce Bundestagul a ratificat o propunere pentru recunoaşterea masacrului comis împotriva armenilor de către trupele otomane în 1915-1916 ca un genocid. În plus, autorităţile germane i-au interzis lui Erdogan să se adreseze, printr-o legătură video, fanilor săi la un miting din oraşul Koln, când mii de persoane au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe preşedintele turc după o tentativă de lovitură de stat în luna iulie.

La prima vedere, nu pare că guvernul german să fi intenţionat să folosească acest document secret ca un mijloc de stânjenire a Ankarei. Documentul a susţinut că un răspuns public la întrebarea formulată de Die Linke nu este posibil “pentru bunăstarea statului”. De asemenea, nu este clar în ce măsură răspunsul a fost aprobat de Ministerul german de Externe.

Germania consideră Turcia un “partener important” în lupta împotriva terorismului, inclusiv împotriva Statului Islamic, iar acordul privind refugiaţii încheiat între UE şi Ankara rămâne valid şi “sensibil”, a declarat reporterilor din Berlin purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert. El a refuzat să comenteze despre esenţa documentului dezvăluit.

Totuşi, răul a fost făcut şi acest document a stânjenit Ankara. Ca urmare, guvernul turc a criticat documentul, crescând riscul pentru amplificarea tensiunilor dintre Erdogan şi Merkel, susţine website-ul Zero Hedge.

Într-o declaraţie făcută miercuri, ministerul turc de Externe – care până acum a criticat în principal SUA pentru refuzul de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara pentru organizarea puciului eşuat din 15-16 iulie – a declarat că evaluarea internă a guvernului german reprezintă o “nouă indicaţie a mentalităţii deformate care încearcă să ne afecteze ţara prin vizarea preşedintelui şi guvernului nostru”. Ministerul a învinuit politicieni nenumiţi din Germania pentru aplicarea de “standarde duble” în privinţa angajamentului ţărilor de a lupta împotriva terorismului.

Inutil să mai spunem, implicarea într-un război al cuvintelor cu SUA şi Germania în acelaşi timp este extrem de pripită chiar şi pentru cel mai înrăit dictator, doar dacă nu cumva turcii deţin într-adevăr toate avantajele sau deţin un as în mânecă de care publicul nu este conştient.

Acest document divulgat marchează cel mai recent scandal între cele două ţări după ce Turcia a promis în luna martie să blocheze fluxul de refugiaţi din Orientul Mijlociu spre Europa în baza unui acord încheiat cu UE şi care a fost promovat de Merkel. În plus, Turcia, care acum se află în mijlocul unei campanii de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în puciul eşuat, a declarat că va renunţa la acord dacă UE nu va ridica vizele pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Europa, conform Bloomberg.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a apărat acordul pentru refugiaţi la un miting electoral desfăşurat marţea trecută. “Nu îmi place deloc ce face Erdogan, dar nu sunt în favoarea” suspendării cooperării UE-Turcia privind refugiaţii, a precizat Schaeuble în oraşul Rostock. În acelaşi timp, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a fost prudent în criticile sale la adresa Turciei de la semnarea acordului privind refugiaţii, care a contribuit la reducerea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil care au sosit în Germania.

Unii analişti găsesc foarte ciudat faptul că Germania ar “divulga” un document a cărui potenţială putere distructivă asupra unei chestiuni diplomatice critice este atât de vastă. Doar dacă, bineînţeles, scurgerea a fost premeditată şi ar fi urmărit să îl forţeze pe Erdogan să facă ceva “iraţional”, precum, de exemplu, deschiderea porţilor către Europa în cazul celor aproximativ 2 milioane de refugiaţi găzduiţi în Turcia, mişcare ce ar putea avea un efect mult mai destabilizator asupra Germaniei decât Grexitul şi Brexitul la un loc. Şi cu preşedintele rus Vladimir Putin în spatele său în acest moment, s-ar putea ca Erdogan să facă un astfel de pas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe