Vizită controversată a ministrului rus de Externe în Siria

La cererea preşedintelui Dmitri Medvedev, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, însoţit de şeful serviciilor de informaţii externe ruse, au mers marţi la Damasc.
Tatiana Chiriac
12.02.2012

La cererea preşedintelui Dmitri Medvedev, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, însoţit de şeful serviciilor de informaţii externe ruse, au mers marţi la Damasc.

La trei zile după ce Moscova se opusese la ONU alături de China unei rezoluţii care condamna represiunea orchestrată de regimul lui Bashar al-Assad, cei doi emisari ruşi se vor întâlni cu preşedintele sirian.

În ajunul vizitei sale la Damasc, Serghei Lavrov a deplâns "reacţia isterică şi indecentă" a occidentalilor, după veto-ul ruso-chinez de la ONU de sâmbătă seară. Apărându-şi poziţia, şeful diplomaţiei ruse a estimat că textul respins acum trei zile nu impunea regimului al-Assad decât să oprească ostilităţile. Or în opinia Moscovei şi grupurile rebele sprijinite de Opoziţie comit acte violente.

Regretând că rezoluţia a fost supusă la vot înaintea vizitei sale în Siria, Lavrov a refuzat să spună ce mesaj i-a transmis marţi preşedintelui Bashar al-Assad. Mai mulţi experţi ruşi estimează însă că puteau fi negociate condiţiile de plecare de la putere ale dictatorului sirian, lucru care explică şi prezenţa în delegaţia lui Lavrov a şefului serviciilor de informaţii externe.

Totodată, după ce şi-a opus un veto extrem de criticat de occidentali, Rusia caută să demonstreze că este gata să ia măsuri concrete, pentru a găsi soluţii politice pentru criza din Siria, care de aproape un an a făcut şase mii de morţi, potrivit cifrelor avansate de Opoziţie.

În acelaşi timp, analiştii sunt de părere că Rusia nu poate abandona Siria, o ţară aliată de multă vreme şi căreia îi vinde cantităţi uriaşe de arme. Criticile occidentale - voalate sau nu - s-au făcut auzite şi ele în ajunul vizitei efectuate la Damasc de cei doi oficiali ruşi. "Cei care pariază pe regimul al-Assad vor pierde", a avertizat luni seară Casa Albă. La Paris, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel denunţaseră tot luni "blocada" impusă comunităţii internaţionale de Rusia şi China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor