Rezervele valutare ale R. Moldova au atins nivelul record de 2 miliarde $

R.Moldova: Rezervele valutare ale Republicii Moldova au atins maximul istoric de 2 miliarde 41,3 milioane de dolari SUA, informează Timpul.md.
Epoch Times Staff
11.02.2012

Rezervele valutare ale Republicii Moldova au atins maximul istoric de 2 miliarde 41,3 milioane de dolari SU, informează Timpul.md.

Creşterea activelor oficiale de rezervă se datorează în principal transferării în contul BNM a 50 de milioane de dolari din tranşa de împrumut în sumă de 77,5 milioane de dolari, aprobată la 1 februarie de către Consiliul director al Fondului Monetar Internaţional.

Alte 27,5 milioane de dolari SUA vor fi transferate după efectuarea unor proceduri ce trebuie să fie respectate. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a declarat anterior că rezervele vor atinge un nou maxim istoric, de 2,06 miliarde de dolari, după intrarea în contul BNM a banilor de la FMI.

Fortificarea rezervelor valutare este importantă în eventualitatea unei probabile crize economice, în cazul agravării crizei datoriilor suverane şi recesiunii din Uniunea Europeană şi pe plan mondial.

Activele oficiale de rezervă au crescut în anul 2011 cu 248 milioane de dolari SUA, până la 1 miliard 965,3 milioane de dolari, în comparaţie cu sfârşitul anului precedent, când acestea au fost de 1 miliard 717,69 milioane dolari SUA. Rezervele valutare au crescut ca urmare a aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, intrărilor de valută de la Fondul Monetar Internaţional şi gestionării bune a activelor oficiale de rezervă, notează MOLDPRES.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor