Virusul Wuhan. Perioada de incubaţie maximă raportată creşte la 27 de zile, potrivit autorităţilor chineze

.
. (Photos.com)

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din provincia Hubei din China a fost infectat cu coronavirus Wuhan, dar nu a prezentat simptome decât după 27 de zile, a declarat sâmbătă guvernul local al provinciei Hubei, ceea ce înseamnă că perioada de incubaţie a virusului ar putea fi mult mai lungă decât cele 14 zile prevăzute iniţial.

O perioadă mai lungă de incubaţie ar putea complica exponenţial eforturile pentru a stăvili răspândirea epidemiei care face ravagii în afara Chinei. Pe teritorul ei, regimul comunist chinez a modificat procedura de calculare a statisticilor oficiale, astfel încât acestea cu greu pot fi considerate credibile.

Bărbatul identificat doar cu numele său de familie, Jiang, şi-a condus maşina înapoi în Shennongjia, în nord-vestul Hubei, la 24 ianuarie. Acolo a avut un contact direct cu sora sa, care a fost infectată, potrivit site-ului guvernamental al provinciei Hubei, unde este epicentrul virusului.

Jiang a făcut febră pe 20 februarie şi a fost testat pozitiv cu virus Wuhan o zi mai târziu, potrivit declaraţiei guvernamentale.

China a declarat iniţial că perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile, după care, cu câteva săptămâni în urmă, specialiştii au semnalat perioade de incubaţie de până la 24 de zile, aruncând în aer eficacitatea carantinelor impuse de 14 zile.

Veştile şi mai rele au survenit atunci când virusologii au publicat rapoarte conform cărora virusul Wuhan poate supravieţui timp de 9 zile pe suprafeţe metalice, plastic, sticlă, complicând şi mai mult eforturile de a ţine sub control epidemia.

Epidemiologi de renume mondial au afirmat că virusul Wuhan are potenţialul de a îmbolnăvi între 60 şi 80 % din populaţia globului. Rata mortalităţii nu este clară, dat fiind că statisticile Chinei sunt extrem de lipsite de credibilitate.

Evoluţia din cele două mari focare situate în afara Chinei - Coreea de Sud şi Italia - vor aduce cu siguranţă date pe care experţii îşi pot baza calculele pentru a stabili mai precis evoluţia bolii.