Coreea de Sud lovită de virusul Wuhan. Străzile se golesc de oameni

Epidemia a ieşit din China, Coreea de sud extrem de îngrijorată
.
. (PETER PARKS/AFP via Getty Images)

Daegu, al patrulea oraş al ţării, cu o populaţie de 2,5 milioane de oameni, aproximativ o zecime din populaţia totală a Coreei de Sud, a fost lovit de epidemia de virusul Wuhan.

În timp ce guvernul sud-coreean dezbate dacă va creşte nivelul alertei, primarul oraşului Daegu le-a cerut tuturor locuitorilor să evite să meargă afară, în timp ce guvernul urmăreşte, testează şi plasează în carantină toţi membrii unei biserici creştine unde se crede că o femeie infectată a răspândit virusul la peste 40 de persoane.

Drept urmare, străzile din Daegu, care în mod obişnuit sunt pline de viaţă s-au liniştit brusc: locuitori citaţi de Reuters au afirmat că străzile din centrul oraşului sunt goale, ferestrele închise şi este omniprezent un „climat de frică”.

Peste noapte, Coreea de Sud a raportat primul său deces legat de virus, iar joi centrele comerciale, magazinele, barurile şi restaurantele erau toate goale, asemenea străzilor din Daegu.

"Este ca şi cum cineva ar fi aruncat o bombă în mijlocul oraşului. Pare o apocalipsă zombie", a spus la telefon Kim Reuners, un locuitor în vârstă de 28 de ani.

Focarul ţării nu este izolat de Daegu: Centrele coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor au raportat joi 53 de cazuri noi, după ce raportaseră 20 de cazuri cu o zi mai devreme, aducând numărul total în ţară la 104.

Dar Daegu şi zona înconjurătoare are cu siguranţă cele mai multe cazuri. Centrele de control şi prevenire a bolilor din Coreea au raportat că 70 de pacienţi sunt din Daegu sau din apropiere, iar majoritatea au fost infectaţi de o femeie de 61 de ani, cunoscută în mass-media sud-coreeană drept „Pacientul 31”.

Autorităţile au publicat joi câteva informaţii noi despre pacientul sud-coreean care a murit din cauza virusului Wuhan, se pare că unul dintre cei 13 pacienţi infectaţi la un spital din apropierea Daegu.

Într-o întorsătură ciudată, Guardian a raportat joi că Biserica Shincheonji a lui Isus, aflată în centrul izbucnirii epidemiei în Daegu, face parte dintr-un „cult controversat”. Presupusul super-răspânditor care a infectat zeci de alte persoane la biserică a făcut pentru prima dată febră pe 10 februarie, dar se presupune că a refuzat de două ori să fie testat pentru coronavirus, pe motiv că nu a călătorit recent în străinătate. Aceasta a participat apoi la cel puţin 4 slujbe bisericeşti înainte de a fi izolată, relatează Guardian.

Guvernul municipal din Daegu a declarat că există 1.001 membri ai bisericii în oraş, şi toţi au solicitat să se „plaseze în carantină”. 90 dintre ei prezintă în prezent simptome.

Spre deosebire de oficialii chinezi, care au căutat să reducă gravitatea focarului, oficialii coreeni au avertizat că situaţia este „foarte gravă” şi au cerut poporului coreean să aibă grijă. Primarul din Daegu a amânat începutul semestrului de primăvară cu o săptămână până în martie, o măsură fără precedent.

Adjunctul ministrului Sănătăţii din Coreea de Sud, Kim Kang-lip, a declarat la o şedinţă separată în oraşul administrativ Sejong că situaţia era „foarte gravă”.

Anterior, părea că majoritatea cazurilor COVID-19 diagnosticate în Coreea de Sud au fost persoane care au călătorit recent în China. Acum, datorită Pacientului 31 „super-răspânditor”, majoritatea cazurilor noi pot fi urmărite către surse din Coreea.

Trupele americane staţionate în Daegu au primit ordin să nu părăsească cazarma până când focarul nu va scădea. A fost suspendat privilegiul de a aduce invitaţi.

Cercetările publicate în ultima săptămână au confirmat că COVID-19 este mai infecţios decât SARS şi MERS.