Noi studii arată că epidemia de virus Wuhan nu ar avea neapărat legătură cu piaţa de animale
focus
alte articole
Deşi practic toate rapoartele mass-media occidentale din oraşul Wuhan au susţinut că spitalele oraşului sunt complet depăşite de cazuri de pneumonie, fiind confirmate numeroase cazuri de coronavirus Wuhan, South China Morning Post raportează că o echipă de cercetători de la spitalul Wuhan Jinyintan a investigat circumstanţele primului individ care a fost diagnosticat cu virusul şi a stabilit că nu are deloc legătură cu o piaţă de fructe de mare care vinde şerpi vii şi lilieci pentru consum uman.
Uimitor, SCMP şi-a dinamitat rapoartele iniţiale care afirmau că primele cazuri au avut „o expunere continuă la piaţa de animale”, care a fost închisă la 1 ianuarie de către autorităţile din Wuhan în urma temerilor că ar fi fost sursa virusului Wuhan.
Cercetătorii, dintre care şapte lucrează la spitalul Jinyintan din Wuhan, au dezvăluit vineri în jurnalul medical The Lancet că simptomele noii boli au fost semnalate pentru prima dată la 1 decembrie - cu mult mai devreme decât recunoştea anunţului iniţial al guvernului local din Wuhan din 31 decembrie care vorbea despre 27 de cazuri de infecţie asemănătoare pneumoniei.
Pentru a dinamita şi mai bine afirmaţiile care legau virusul de piaţa de animale, cercetătorii au adăugat că niciun membru al familiei pacientului nu a prezentat febră sau simptome respiratorii. Nu a existat, de asemenea, nici o legătură epidemiologică între primul pacient şi cazurile ulterioare.
Cercetătorii au analizat datele de la 41 de pacienţi cu infecţii confirmate, care au prezentat un debut al simptomelor până la 2 ianuarie. Şase dintre aceşti pacienţi au murit, ceea ce a determinat rata de fatalitate a grupului la 15%. Cercetătorii au remarcat că simptomele pacienţilor seamănă foarte mult cu sindromul respirator acut sever (SARS).
Primul pacient care a murit din cauza noului coronavirus a avut o expunere continuă la factorii pieţei de animale înainte de a fi internat la spital cu un istoric de şapte zile de febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, potrivit raportului lor.
De asemenea, medicii au identificat alţi 13 pacienţi care nu au avut contact cu piaţa, ceea ce contribuie la construirea cazului de transmitere de la om la om.
Lipsa unei legături cu piaţa fructelor de mare este unul dintre indicatorii pentru transmiterea virusului de la om la om, iar cercetătorii au identificat alţi 13 pacienţi care nici ei nu au avut expunere directă la piaţa de fructe de mare.
„Luate împreună, dovezile indică până acum transmiterea umană pentru 2019-ncov”, se arată în raport. „Suntem îngrijoraţi că 2019-ncov ar fi putut dobândi capacitatea de transmitere eficientă de la om la om”, au adăugat cercetătorii, împreună cu o recomandare puternică pentru măsuri de precauţie, cum ar fi măştile respiratorii N95 şi alte echipamente personale de protecţie.
Cercetători din Beijing, au dezvăluit vineri că simptomele virusului au apărut pentru prima dată încă de la 1 decembrie, cu mult mai devreme decât anunţul iniţial al guvernului Wuhan din 31 decembrie.
Ideea că virusul este posibil să fi fost transmis oamenilor prin intermediul liliecilor, şobolanilor, ghioceilor sau şerpilor, a fost raportat pe larg în presa occidentală, chiar de CNN.
Deşi posibilitatea transmiterii zoonotice nu a fost exclusă în totalitate, cercetătorii cred că există motive de îndoială că piaţa de peşte a fost sursa virusului. Cu toate acestea, situaţia este în continuare foarte fluctuantă, întrucât unii dintre ceilalţi pacienţi au avut într-adevăr contact cu piaţa.
Oricum ar fi, descoperirile cercetătorilor acordă o încredere mai mare celeilalte teorii despre originea virusului.
Wuhan are două laboratoare care participă la programul militar al Chinei, după cum a raportat pentru prima dată Radio Free Asia şi o serie de publicaţii din SUA, inclusiv Washington Times.