Virusul Stuxnet a infectat o centrală nucleară rusă şi Staţia Orbitală Internaţională (Video)

Un specialist în securitatea web, a declarat că Stuxnet, malware-ului care a vizat iniţial instalaţiile nucleare ale Iranului în 2010 şi a fost larg atribuit Israelului şi Statelor Unite, a scăpat de sub control şi a atacat o centrală nucleară din Rusia şi Staţia Spaţială Internaţională, scrie marţi Israel News.
Hackerii chinezi au furat modele mai multor sisteme americane de armament, potrivit unui raport. (U.S. Department of Defense)
Andrei Pricopie
12.11.2013

Un specialist în securitate informatică, a declarat că Stuxnet, malware-ul care a vizat iniţial instalaţiile nucleare ale Iranului în 2010 şi a fost larg atribuit Israelului şi Statelor Unite, a scăpat de sub control şi a atacat o centrală nucleară din Rusia şi Staţia Orbitală Internaţională.

Virusul "a infectat grav" reţeaua uzinei nucleare ruse, a declarat săptămâna trecută Eugen Kaspersky, şeful companiei de securitate Internet Kaspersky Lab, la o conferinţă în Canberra, Australia.

Kaspersky a declarat că a fost avertizat cu privire la infecţie de un tehnician din centrala nucleară rusă.

"Reţeaua centralei lor nucleare, care a fost deconectată de la internet... a fost grav infectată de Stuxnet", a precizat Kaspersky, citat de SC Magazine din Australia.

Kaspersky a declarat, de asemenea, că malware-ul a fost transportat ulterior de către astronauţii ruşi la staţia spaţială pe un stick USB.

Se estimează că sofisticatul vierme Stuxnet, unul dintre puţinii viruşi informatici care produce daune materiale, a dat înapoi programul nuclear al Iranului cu doi ani, după ce a atacat computerele de la centrala nucleară a Republicii Islamice Iran din Natanz.

Stuxnet se propagă folosind sistemul de operare Windows, dar este programat să atace interfeţe de control industrial create de firma Siemens - numite SCADA.

Centrala nucleară de la Natanz foloseşte asemenea sisteme de control industrial, pe care le-a achiziţionat în secret şi ilegal. Staţia Orbitală Internaţională foloseşte de asemenea sisteme SCADA, care sunt folosite pentru a controla diverse funcţii ale staţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor