Viperele coboară în Defileul Jiului

Un barbat preseaza capul unei vipere (HENGHAMEH FAHIMI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.06.2009

Căldura din ultimele zile a făcut ca viperele să coboare de pe munte în zona Defileului Jiului, autorităţile atrăgând atenţia oamenilor că pot întâlni aceste reptile chiar pe şosea, în situaţia în care se deplasează cu maşina pe DN 66 Petroşani-Târgu Jiu.

"Iarna blândă a favorizat înmulţirea viperelor în acest an. Căldura mare din ultimele zile a făcut ca viperele să plece din arealul lor normal. De aceea, pot fi întâlnite pe Defileul Jiului, uneori chiar pe carosabil", a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, dr. Ion Iliuţă.

Din acest motiv, turiştii sunt sfătuiţi să fie atenţi atunci când doresc să facă un popas pe Defileul Jiului sau se deplasează pe potecile de munte din zonă. Viperele nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau se calcă pe ele, din greşeală. În aceste situaţii, este necesară administrarea unui ser antiviperin.

"Avem în permanenţă un stoc de ser antiviperin în cadrul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, pentru că la noi sunt aduşi, de regulă, oamenii care sunt muşcaţi de vipere. În prezent, pe stoc sunt şase doze de ser antiviperin şi vom mai comanda acest produs pentru a fi pregătiţi în cazul unor situaţii care ar putea apărea în această vară", a afirmat directorul Spitalului din Petroşani, dr. Alexandrina Remescu.

Anul trecut, medicii de la Spitalul din Petroşani au fost solicitaţi să intervină cu ser antiviperin în cazul a două persoane care au fost muşcate de vipere.

"Pacienţii n-au avut probleme, pentru că am intervenit rapid", a adăugat dr. Remescu.

Potrivit specialiştilor, în perioada lunilor iunie-august, viperele se reproduc şi sunt periculoase. Ele nasc pui vii, în luna august.

Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc, pe spate au un desen în zigzag, iar pe cap prezintă un semn în forma literei V întors.

În zona Masivului Retezat, poate fi întâlnită vipera comună, care produce cel mai periculos venin, dar acesta este în cantitate mică, de cele mai multe ori insuficient pentru a produce stări grave sau decesul omului, în caz de muşcătură. Victima unei muşcături de viperă nu trebuie să facă mişcări bruşte pentru a nu grăbi circulaţia sângelui. Se impune intervenţia medicală şi administrarea unei doze de ser antiviperin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor