Violul ca armă. Femei şi fete din Ucraina povestesc despre atrocităţile pe care le-au suferit din partea soldaţilor ruşi

Viol, Ucraina (NEXTA)
Loredana Diacu
04.04.2022

Femeile din întreaga Ucraină se confruntă cu ameninţarea violului ca armă de război, în timp ce tot mai multe dovezi de violenţă sexuală ies la iveală din zonele recucerite de la forţele ruse în retragere, relatează Guardian.

Lumea a fost îngrozită duminică de o fotografie realizată de fotograful Mihail Palinchak pe o autostradă la 20 km de capitala Kiev, în care cadavrele unui bărbat şi a trei femei erau îngrămădite sub o pătură. Femeile erau dezbrăcate, iar corpurile lor fuseseră parţial arse, a precizat fotograful.

Imaginea sfâşietoare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că execuţiile sumare, violurile şi tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul Rusiei de când Kremlinul a lansat invazia vecinului său la 24 februarie.

Pentru mulţi este deosebit de greu de înţeles amploarea violenţelor sexuale. Pe măsură ce trupele ruseşti s-au retras din oraşele şi suburbiile din jurul capitalei pentru a reorienta efortul de război spre estul Ucrainei, femeile şi fetele au ieşit în faţă pentru a povesti poliţiei, presei şi organizaţiilor pentru drepturile omului despre atrocităţile pe care le-au suferit din partea soldaţilor ruşi. Violurile în grup, agresiunile care au avut loc sub ameninţarea armei şi violurile comise în faţa copiilor se numără printre mărturiile sumbre colectate de anchetatori.

"Am primit mai multe apeluri la linia noastră telefonică de urgenţă de la femei şi fete care cereau asistenţă, dar în majoritatea cazurilor a fost imposibil să le ajutăm fizic. Nu am reuşit să ajungem la ele din cauza luptelor", a declarat Kateryna Cherepakha, preşedinta 'La Strada Ucraina', o organizaţie caritabilă care sprijină supravieţuitoarele traficului de persoane, violenţei domestice şi agresiunilor sexuale.

"Violul este o infracţiune insuficient raportată şi o problemă stigmatizată chiar şi în vremuri paşnice. Sunt îngrijorată că ceea ce aflăm va fi doar vârful aisbergului".

Violul şi agresiunea sexuală sunt considerate crime de război şi o încălcare a dreptului umanitar internaţional, iar atât procurorul general al Ucrainei, cât şi Curtea Penală Internaţională au declarat că vor deschide anchete privind violenţele sexuale raportate. Dar ceea ce în prezent pare a fi o posibilitate îndepărtată de a se face dreptate nu a făcut prea mult pentru a linişti temerile femeilor ucrainene cu privire la ceea ce se poate întâmpla în continuare într-un război care este departe de a se fi încheiat.

Antonina Medvedchuk, în vârstă de 31 de ani, a declarat că, atunci când s-a trezit la sunetul bombardamentelor în ziua în care a izbucnit războiul, primele lucruri pe care le-a luat înainte de a pleca din Kiev au fost prezervativele şi foarfecele pe care să le folosească ca armă pentru a se proteja.

"La fiecare pauză între stingerea stingerii şi bombardamente căutam o contracepţie de urgenţă în loc de o trusă de prim ajutor de bază", a spus ea.

"Mama mea încerca să mă liniştească: 'Acesta nu este un război ca acela, nu mai există, sunt din filme vechi'. Sunt feministă de opt ani şi am plâns în tăcere, pentru că toate războaiele sunt aşa."

Nu doar de soldaţii ruşi ar putea fi nevoite să se protejeze femeile ucrainene. În Vinnytsia, un oraş din vestul ţării, o profesoară a raportat la poliţie că un membru al serviciilor de apărare teritorială a târât-o în biblioteca şcolii şi a încercat să o violeze. Bărbatul a fost arestat.

Organizaţii precum 'La Strada Ucraina' şi o reţea naţională numită 'Feminist Workshop' au lucrat online şi cu administraţia locală pentru a distribui informaţii despre sprijinul medical, juridic şi psihologic disponibil pentru victimele agresiunilor sexuale şi încearcă să găsească adăposturi sigure pentru femeile şi fetele care fug atât de război, cât şi de violenţa domestică.

Cu toate acestea, ele se tem că trauma provocată de utilizarea violului că tactică militară va duce la o suferinţă profundă în întreaga societate ucraineană pentru anii următori.

"Când o femeie scapă pare că este în siguranţă, este departe de arme şi de bărbatul care a violat-o", a declarat Sasha Kantser, manager de afaceri externe pentru filiala din Lviv a 'Feminist Workshop', care a ajutat sute de femei şi fete strămutate de la izbucnirea războiului.

"Dar trauma este o bombă în interiorul ei, care o urmăreşte. Dimensiunea a ceea ce se întâmplă acum este sfâşietoare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor