Vinerea neagră în Arabia Saudită: Regele Abdullah a decedat
alte articole
Mecca a fost inundată în primele ore ale zilei de vineri de un val de oameni veniţi să plângă moartea regelui saudit Abdullah bin Abdulaziz al Saud la venerabila vârstă de 90 de ani.
Prinţul moştenitor Salman bin Abdulaziz a fost numit deja în funcţia de rege al Arabiei Saudite, a raportat televiziunea saudită de stat. La rândul său, Salman l-a numit vineri, prin decret, pe ministrul de interne, prinţul Mohammed bin Nayef, drept viitor prinţ moştenitor.
Anunţul decesului lui Abdullah are loc la câteva săptămâni după ce agenţia de ştiri oficială a regatului anunţase că fostul rege suferea de pneumonie şi a fost internat în spital.
Serviciile funerare vor avea loc vineri după masă la Marea Moschee a Imamului Turki Bin Abdullah şi mulţi lideri mondiali vor veni pentru a-şi prezenta respectele.
Regele Abdullah al Iordaniei şi-a scurtat vizita în Davos şi s-a îndreptat spre Riad, în timp ce preşedintele american Barack Obama l-a lăudat pe fostul rege care a avut un rol important în cadrul economiei globale şi a fost un lider în rândul naţiunilor arabe şi islamice.
De asemenea, Obama a apreciat rolul lui Abdullah în susţinerea Iniţiativei pentru Pacea Arabă, care urmăreşte să rezolve conflictul de lungă durată dintre Israel şi palestinieni.
“Este o zi tristă. Statele Unite şi-au pierdut un prieten şi Regatul Arabiei Saudite, Orientul Mijlociu şi întreaga lume a pierdut un lider apreciat”, a declarat secretarul de stat american John Kerry. “El a fost atât de mândru de călătoria Regatului, un partener curajos în lupta contra extremismului violent şi s-a dovedit a fi un important susţinător al păcii.”
Preţurile la petrol cresc uşor dar nesiguranţa rămâne în aer
După ce a fost anunţată moartea regelui Abdullah, preţurile globale la petrol au înregistrat o creştere, dar nesiguranţa de pe piaţa petrolieră nu s-a risipit. Investitorii de pe pieţele energetice aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă acest eveniment va duce la o schimbare a politicii regatului în ceea ce priveşte producţia sa petrolieră, în contextul în care preţurile la petrol au ajuns la un nivel extrem de scăzut în ultimele luni.
Astfel, indicele West Texas Intermediate (WTI) pentru luna martie a crescut cu peste 2% până la 47,76 iar ţiţeiul Brent pentru aceeaşi lună a crescut cu 1,09 dolari, la nivelul de 49,61 dolari pe baril.
Analiştii au declarat că prăbuşirea preţurilor la petrol se datorează în special încetinirii dezvoltării economiei globale, a supraofertei de aur negru şi a refuzului Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producţia petrolieră. Dar Arabia Saudită a fost de asemenea acuzată că ar face acest lucru intenţionat pentru a influenţa politică globală.
Un reformator prudent
Regele Abdullah a devenit în august 2005 rege al naţiunii bogate în petrol, un aliat cheie al SUA în Orientul Mijlociu. Dar el a condus Arabia Saudită din 1996, după ce fratele său vitreg Fahd a avut un atac cerebral.
În interiorul cercurilor conservatoare ale regatului, Abdullah a fost văzut ca un reformator şi deseori s-a ridicat împotriva clericilor mai radicali.
De la urcarea sa pe tron, Abdullah a luat mai multe măsuri pentru a extinde libertăţile şi a investit o parte din vasta bogăţie petrolieră a ţării în promovarea educaţiei la scara largă şi în proiecte de infrastructură.
“A fost o persoană extraordinară. Probabil a fost cel mai progresist şi liberal rege al Arabiei Saudite de la regele Faisal, care a domnit cu ceva timp în urmă, la începutul anilor 1970”, susţine CNN.
Totuşi, s-a confruntat cu o rezistenţa mare din partea facţiunilor conservatoare, care i-au subminat unele eforturi, nereuşind să producă o independenţă mai mare în ceea ce priveşte statutul femeilor.
Abdallah a fost al cincilea fiu al regelui fondator al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, care a avut 34 de fii cu 17 dintre cele 22 de soţii ale sale.
Ce urmează?
Sub conducerea lui Abdullah, ţara a strivit treptat gruparea teroristă Al-Qaeda, capturând sau ucigând liderii săi din regat, forţându-i pe cei rămaşi să se ascundă şi marginalizând predicatorii radicali.
De asemenea, sub conducerea fostului rege, Arabia Saudită a avut un rol proeminent în problemele internaţionale. Anul trecut, regatul a devenit un pion important în coaliţia condusă de SUA pentru eradicarea grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria.
Analiştii prezic o tranziţie politică liniştită în ciuda multor provocări pe care le înfruntă Arabia Saudită, incluzând Iranul, extinderea Statului Islamic, criza din Yemen sau prăbuşirea preţurilor petrolului.
În ceea ce priveşte Siria, Abdullah a susţinut grupurile de opoziţie, inclusiv unele islamiste, în vederea îndepărtării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, care este sprijinit de Iran, cel mai puternic rival regional al Arabiei Saudite.
Arabia Saudită deţine 16% din rezervele petroliere cunoscute din lume şi este văzută ca un lider al OPEC, având o influenţă semnificativă asupra preţurilor la energie şi asupra stabilităţii politice din Orientul Mijlociu.
“Ţineţi minte, ultima dată când a scăzut atât de mult preţul la petrol, Uniunea Sovietică s-a prăbuşit”, mai susţine CNN, referindu-se la situaţia în care se află economia rusă după ce Moscova a fost sancţionată de Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru anexarea peninsulei Crimeea şi implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.
Investitorii susţin că piaţa petrolieră este încă nesigură şi va dura ceva timp pentru a se vedea care este tendinţa viitoare a preţurilor care, începând cu iunie 2014, au scăzut cu aproximativ 50%.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.