Viitoarea regină a Belgiei ar putea fi obligată să părăsească Universitatea Harvard

Moştenitoarea tronului Belgiei ar putea fi obligată să părăsească Universitatea Harvard, după ce preşedintele american Donald Trump a impus o interdicţie pentru studenţii străini la prestigioasa instituţie, potrivit POLITICO.
Prinţesa Elisabeth, care va fi următoarea regină a Belgiei, este înscrisă la un masterat de doi ani în politici publice la Harvard, una dintre cele mai elitiste universităţi din lume.
Însă administraţia Trump a revocat joi dreptul Universităţii Harvard de a înscrie studenţi internaţionali, acuzând universitatea că promovează violenţa şi antisemitismul şi că nu s-a conformat solicitării de a oferi autorităţilor statului informaţii despre studenţii străini care o frecventează, de teamă că asta ar putea duce la deportarea lor.
Măsura afectează peste 7.000 de studenţi înscrişi în prezent, aproximativ un sfert din corpul studenţesc, a declarat Harvard într-un proces de anulare a restricţiilor, adăugând că ar avea un „efect devastator pentru Harvard şi peste 7.000 de deţinători de viză”.
Secretarul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA, Kristi Noem, a declarat în scrisoarea sa prin care anunţa interdicţia că studenţii străini trebuie să se transfere de la universitate pentru a-şi menţine statutul de viză.
Prinţesa Elisabeth, în vârstă de 23 de ani, este cel mai mare copil al regelui Philippe şi al reginei Mathilde a Belgiei, şi a finalizat primul an de studii postuniversitare, însă nu le va încheia decât peste un an. Ea a absolvit Universitatea Oxford din Regatul Unit anul trecut.
Este prima în linia de succesiune la tron, după ce constituţia Belgiei a fost modificată în 1991 pentru a elimina succesiunea rezervată exclusiv bărbaţilor.
„Impactul (dacă există) al acestei decizii a administraţiei SUA este neclar în acest stadiu. O investigăm acum. Va deveni mai clar în următoarele zile/săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al monarhiei belgiene.
Directorul de comunicare al palatului regal a declarat pentru Reuters că „analizează” situaţia „şi va lăsa lucrurile să se aşeze”.
Interdicţia impusă de administraţia Trump marchează o escaladare a campaniei sale de presiune asupra Universităţii Harvard şi a instituţiilor de învăţământ superior din întreaga ţară, pe care le-a acuzat că sunt focare de antisemitism şi ideologie de stânga, implicând anulări de vize şi reduceri de finanţări federale în valoare de miliarde de dolari.