Victorie de moral în Senat, pentru Roşia Montană. Aleşii fac un pas în spate

Sub presiunea societăţii civile, senatorii şi-au amintit brusc că ar mai fi un pic de lucru la legea care ar fi putut duce la distrugerea unor zone protejate pentru a se face loc unor proiecte miniere, şi au trimis proiectul înapoi la comisii, arată Mihai Goţiu.
Loredana Diacu
06.09.2017

alte articole

Protest (Epoch Times)
Loredana Diacu
06.09.2017

Senatorul USR Mihai Goţiu anunţă o primă victorie, "de moral", pentru Roşia Montană, în această nou-începută sesiune parlamentară. Mai exact, în plenul Senatului s-a citit Proclamaţia de la Câmpeni, prin care moţii cer interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România şi includerea Roşiei Montane pe Lista Tentativă a României pentru UNESCO.

Tot ieri, graţie prezenţei reprezentanţilor comunităţii de-clic în Senat, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă Nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, programată ieri pentru dezbatere şi vot a fost amânată şi trimisă înapoi în comisii. Propunerea legislativă prevedea că ariile protejate care suprapun terenuri pentru care există licenţe miniere acordate anterior anului 2007 îşi pierd regimul de protecţie.

O primă victorie, de moral, pentru Roşia Montană. Bonus: Proclamaţia de la Câmpeni, citită în Senatul României.

Dimineaţa de marţi am început-o citind, în Senatul României, Proclamaţia asumată de mii de locuitori ai Apusenilor în urmă cu patru ani. Să nu spună colegele şi colegii mei din Parlament că nu au fost avertizaţi ori că nu ştiu ce vor moţii. Am afirmat şi atunci şi îmi menţin cele spuse: 19 octombrie 2013 a devenit o dată pentru istoria României. A fost una dintre acele zile în care oamenii liberi se ridică pentru a protesta împotriva nedreptăţii şi abuzurilor, afirmându-şi demnitatea şi oferindu-le semenilor lor, copiilor şi nepoţilor un model care să-i inspire şi să le dea un sens în viaţă. Cum vă închipuiţi, stimate colege şi stimaţi colegi senatori, că s-ar putea face proiectul minier de la Roşia Montană: trecând cu tancurile peste locuitorii Munţilor Apuseni?

O oră mai târziu, în plen, trebuia să fie votat primul act legislativ din această toamnă cu ”dedicaţie” pentru Roşia Montană. Conform proiectului de lege, părţi importante ale unor arii naturale protejate (printre care şi două rezervaţii naturale din Roşia Montană, Piatra Corbului şi Piatra Despicată) vor fi distruse pentru a face loc unor proiecte miniere. Ştiind că proiectul care urma sa fie votat se se bucura de un larg interes public, o parte a senatorilor şi-au întârziat venirea în sala de plen, astfel că a fost necesar un apel nominal pentru a stabili dacă este sau nu cvorum. Moment în care, de la microfon, am anunţat că şedinţa e transmisă, în direct, pe Facebook, de către comunitatea De-clic. Brusc, reprezentanţii coaliţiei de la Putere şi-au ”amintit” că ar mai fi un pic ”de lucru” la proiectul de lege şi au solicitat retrimiterea la comisii pentru o săptămână. Să nu-şi facă iluzii: voi fi în Senat şi peste o săptămână. Şi sunt convins că şi voi veţi aproape, cu ochii pe ei, mai ceva ca pe butelie. Chiar mai mulţi decât astăzi!", anunţă, pe Facebook, Goţiu.

Reamintim că, în urmă cu doar câteva zile, ignorând dorinţa moţilor şi, în genere, a zecilor de mii de români care au ieşit pe străzi pentru a cere protejarea Roşiei Montane de minerit prin tehnologii cu cianuri, premierul Tudose a anunţat că va încerca retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor