MAI face bilanţul provizoriu. 272 de sesizări privind posibile nereguli la alegeri, până la ora 15:30
alte articole
La nivel naţional, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni care vizează procesul electoral, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la ora 15:30, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, comisar de poliţie Monica Dajbog.
"Până la acest moment, scrutinul pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, s-a desfăşurat fără a fi înregistrate evenimente grave în planul ordinii publice. La nivel naţional, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi care sunt în competenţa de soluţionare a structurilor MAI.
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenţa sau nu a aspectelor sesizate. Mai mult de 30% dintre semnalările de fapte ilegale în legătură cu procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65%.
Până la această oră s-au constatat 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea şi filmarea buletinului de vot, consum şi distribuire de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situaţii privind posibile infracţiuni", a precizat comisarul.
În judeţul Braşov, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot faţă de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT.
În judeţul Olt, două persoane au fost sancţionate contravenţional cu suma de 600 de lei fiecare, deoarece au însoţit câte o persoană în cabina de vot, fără aprobarea preşedintelui biroului electoral.
În judeţul Mehedinţi o persoană care a sesizat faptul că într-o secţie de votare mai multe persoane au intrat în cabina de vot în acelaşi timp a fost amendată cu suma de 500 de lei întrucât cele sesizate nu s-au confirmat.
În Bucureşti, preşedintele unei secţii de votare a solicitat sprijinul efectivelor MAI pentru că un bărbat făcea scandal în secţia de votare. Acesta a fost ulterior preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul de Psihiatrie. Tot în capitală, un cetăţean în stare de ebrietate a adresat injurii şi expresii jignitoare membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Cetăţeanul a fost scos din secţia de votare şi amendat cu 500 de lei.
În mai multe secţii de vot din ţară au fost înregistrate incidente legate de dispariţia ştampilelor cu menţiunea 'votat'. În toate cazurile a fost sesizată Poliţia şi se fac cercetări, fără a se afecta desfăşurarea procesului de votare.
Angajaţii MAI au sancţionat şi persoanele care au comercializat, distribuit sau consumat băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare. Astfel de cazuri au fost înregistrate în judeţele Cluj, Satu Mare şi Bucureşti.
În ceea ce priveşte persoanele arestate la domiciliu, care au depus cereri pentru a vota cu urna specială, 56 şi-au exercitat deja acest drept. Celelalte 16 persoane s-au deplasat la secţiile de vot cu aprobarea instanţei.