Victoria Nuland s-a întâlnit cu Iohannis. Urmează Ponta, Aurescu şi ...

Preşedintele Iohannis a avut în cursul dimineţii de miercuri o întrevedere, la Cotroceni cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene şi eurasiatice.
Fosta ambasadoare a SUA la NATO, Victoria Nuland(arhiva) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
14.01.2015

Preşedintele Iohannis a avut în cursul dimineţii de miercuri o întrevedere la Cotroceni cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în centrul discuţiilor s-a aflat dorinţa României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar ci şi economic: "Preşedintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparenţă în mediul de afaceri", informeaza Administraţia Prezideţială.

De asemenea, potrivit aceluiaşi comunicat, Iohannis şi Nuland "au evidenţiat progresele substanţiale obţinute de România în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei".

Pe agenda discuţiilor s-a regăsit şi situaţia politică din regiune. "Preşedintele a reafirmat angajamentele ferme ale României ca stat membru NATO, exprimând hotărârea de a se aloca resursele necesare pentru un răspuns adecvat la evoluţiile de securitate preocupante din regiunea noastră şi din Europa", informează Preşedinţia.

"Sunt foarte bucuros că aţi decis să veniţi în vizită la începutul mandatului meu, nu ştiu dacă mi se datorează mie, dar sunt foarte bucuros", i-a spus Iohannis Victoriei Nuland, în debutul întrevederii. "Cu siguranţă se datorează dumneavoastră. Am venit să vă văd", a raspuns oficialul american, potrivit HotNews.

Conform sursei citate, la întrevederea dintre preşedinte şi Nuland, care a durat aproximativ 30 de minute, au participat şi consilierii prezidenţiali George Scutaru şi Dan Mihalache, consilierul personal al preşedintelui Mihai-Răzvan Ungureanu, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran.

După întrevederea cu şeful statului, Victoria Nuland are programate întrevederi cu premierul Victor Ponta, care la ultima sosire a diplomatului american în România a dispărut intempestiv din ţară, fiind de negasit, şi cu minstrul de externe Bogdan Aurescu.

Potrivit jurnalistului Catalin Prisăcariu, înainte să plece din Romania, Victoria Nuland va avea o întâlnire tête-à-tête cu Mircea Geoană. "Anterior acestei vizite, oficialii americani de la Bucureşti au analizat foarte atent situaţia politică din România şi s-au uitat foarte atent la luptele de putere din PSD", scrie Prisăcariu, adaugand că Geoană şi Nuland au o relaţie foarte veche, de aproape 20 de ani, din perioada în care Geoană era ambasador în Statele Unite (1996-2000) iar Nuland lucra în Washington pentru Departamentul de Stat ca specialistă în spaţiul ex-sovietic.

Reamintim că, potrivit informaţilor vehiculate în presă, în PSD s-ar pregăti o sciziune, parte din parlamentarii PSD nemulţumiţi de democraţia de caviar promovată de Ponta urmând să treacă într-o nouă formaţiune grupată în jurul lui Geoană şi Vanghelie. Potrivit fostului minstru al Apărarii, Ioan Mircea Paşcu, la viitorul congres al partidului, "un grup de oameni care îi reprezintă (pe Mircea Geoană şi pe Marian Vanghelie, maziliţi din PSD după eşecul lui Ponta în alegeri - n.red) vor încerca să obţină conducerea. Dacă nu vor reuşi, e de aşteptat să încerce crearea unei noi forţe politice."

Totodată, vizita Victoriei Nuland, "bombardierul luptei anti-corupţie din Europa de Est", cum o denumeşte Rareş Bogdan, vine pe fundalul valului de îngrijorare stânit de declaraţiile preşedintelui Iohannis, care a afirmat ca Justiţia nu trebuie să fie o superputere, că în presă n-ar mai trebui să ajungă informaţii din dosare şi că MCV-ul, instrument graţei căruia administraţia de la Bucureşti a făcut paşi înainte în independenţa Justiţiei şi în lupta contra corupţiei, ar trebui ridicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor