Vanghelie nu minte. Bruxelles-ul a constatat nereguli în sistemul de achiziţii publice
alte articole
Comisia Europeană (CE) confirmă o corespondenţă cu Guvernul României, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operaţional Competitivitate, exact în perioada în care, proaspăt exclus din PSD, Marian Vanghelie vorbea despre o hârtie de la Bruxelles care ar incrimina firme controlate de Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea.
“Vă rog să-l întrebaţi pe domnul ministru de la Fonduri Europene, domnul Teodorovici, dacă a primit de la Bruxelles o adresă în care să se înceapă cercetarea penală pe Tel Drum şi pe Asesoft şi de ce-i ţinut acolo. Ce vă spun acum, e mult mai greu decât tot ce v-am spus până acum", acuza Marian Vanghelie, la scurt timp după excluderea sa din PSD.
Tel Drum şi Asesoft sunt cunoscute ca firme de casa ale lui Liviu Dragnea şi respectiv Sebastian Ghiţă, abonate la contracte bănoase cu statul.
Deşi mai marii PSD au catalogat acuzaţiile lui Vanghelie “năstruşnice“ şi nefondate, printr-un răspuns transmis în exclusivitate pentru România Liberă, ofiţerul de presă al Directoratului Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Sophie Dupin de Saint-Cyr, a confirmat o corespondenţă între Comisie şi Guvernul Român la sfârşitul anului trecut, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operaţional Competitivitate.
Potrivit oficialului CE, un audit al Comisiei a relevat nereguli în cheltuirea fondurilor iar acestea au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor române. „Rezultatele muncii de audit sunt comunicate autorităţilor naţionale prin intermediul rapoartelor de audit”, spune Dupin de Saint-Cyr în răspunsul transmis României libere prin e-mail.
În urma auditului, CE a decis, cu două zile înainte de Crăciun, suspendarea plăţilor din una din axele prioritare ale programului, respectiv axa 3 – Tehnologia informaţiei şi comunicării – din Programul Operaţional Competitivitate.
„Dacă se identifică deficienţe semnificative în management şi în sistemul de control, o scrisoare privind întreruperea plăţilor poate fi trimisă autorităţilor însărcinate pentru a aduce anumite îmbunătăţiri sistemului. În urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a întrerupt plăţile pentru axa 3 în Programul Operaţional Competitivitate. Într-adevăr, Comisia a observat nereguli în sistemul de achiziţii publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe”, transmit oficialii Comisiei în răspunsul către România liberă.
Astfel, potrivit România Liberă, deşi Comisia nu incriminează direct firmele controlate de Dragnea şi Ghiţă, confirmă însă o parte din acuzaţiile lui Vanghelie cu privire la un schimb de scrisori pe tema neregulilor în implementarea proiectelor finanţate de UE, schimb de scrisori pe Puterea l-a negat sau le-a trecut sub tăcere.
După declaraţiile incendiare ale lui Vanghelie Ministerul Fondurilor Europene nu a publicat vreun comunicat referitor la o suspendare a plăţilor, relatează sursa citată, în timp ce Dragnea a catalogat acuzaţia lui Vanghelie drept “năstruşnică”, iar premierul Ponta le-a replicat jurnaliştilor: “Nu cunosc aşa ceva, nu ştiu ce sursă aveţi”.
Pus în faţa răspunsului primit de România Libera de la Bruxelles, Ministerul Fondurilor Europene a catalogat suspendarea plăţilor, ca urmare a constatării unor nereguli, drept o “procedură normală a Comisiei”:
“Comisia Europeană nu a suspendat plăţile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE). Plăţile au fost întrerupte, temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicată în cazul efectuării unor verificări suplimentare. Axa Prioritară 3 POS CCE este administrată de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societăţii Informaţionale. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate măsurile pentru asigurarea tuturor verificărilor necesare. Verificările au fost solicitate în urma identificării de către CE, în cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de încălcări ale prevederilor directivei privind achiziţiile publice de către beneficiari în cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE – Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor pentru sectorul privat şi public“, a comuncat ministerul lui Teodorovici.