Victor Ponta: Reducem la jumătate numărul tuturor funcţiilor de conducere din aparatul central

Primul ministru Victor Ponta a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a propus reducerea la jumătate „a tuturor funcţiilor de conducere din aparatul central, directori generali, directori, şefi de servicii, reducererea acolo unde este cazul”. În opinia sa, acest lucru este esenţial pentru pregătirea bugetului pe 2013.
Sedinţă de Guvern la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Ana Petrescu
09.01.2013

Primul ministru Victor Ponta a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a propus reducerea la jumătate „a tuturor funcţiilor de conducere din aparatul central, directori generali, directori, şefi de servicii, reducerea acolo unde este cazul”. În opinia sa, acest lucru este esenţial pentru pregătirea bugetului pe 2013.

„În pregătirea bugetului, astăzi (miercuri – n.r.) facem un pas mic. Reducem numărul de consilieri de la fiecare ministru şi secretari de stat şi şefi de agenţie cu grad de secretari de stat. E un semnal, pe care după aceea, până în martie fiecare dintre miniştri, după aprobarea bugetului, trebuie să-l continuaţi. Şi anume reducerea, eu am propus la jumătate, a tuturor funcţiilor de conducere din aparatul central, directori generali, directori, şefi de servicii, reducerea acolo unde este cazul a aparatului care nu este neapărat necesar. Vom avea capacitatea de a plăti mai bine pe cei care au performanţă”, a declarat Victor Ponta.

Pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică (FC), a afirmat luni, că Guvernul, condus de premierul Victor Ponta, a suplimentat numărul posturilor din administraţie cu 3.330, ceea ce reprezintă, în opinia acestuia, "o probă de ipocrizie politică cum rar poate fi întâlnită".

"În total, doar la nivelul Cabinetului 364 de membrii de partid, cărora li se adaugă alţi 850 din aparatele de lucru ale celor 57 de secretari de stat şi ale asimilaţiilor acestora din agenţiile de stat. Altfel zis, nu mai puţin de un plus de 1.250 de posturi care sunt ocupate politic, dar care dincolo de acest aspect supraîncarcă bugetul naţional. Dacă ar fi să adaug la această cifră 95 de spitale şi şefii lor, Case de Asigurări cu adjuncţi cu toţi, 17 secretari generali la ministere, prefecţi, subprefecţi plus 1.200 de directori executivi şi adjuncţi în deconcentrate (...) se ajunge la o suplimentare de aproape 3.330 de posturi", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fostul prim-ministru a adăugat că saltul faţă de luna ianuarie a anului trecut este "aproape de două ori mai mare în număr de angajaţi ai aparatului administraţiei centrale", ceea ce este "un foarte bun exemplu al felului în care guvernanţii concep austeritatea".

"Deci, anunţându-ne măsuri de austeritate, guvernanţii de fapt ne dau posibilitatea, şi pun cuvântul între ghilimele, de a plăti suplimentar peste 3000 de angajaţi la nivelul administraţiei centrale. Este o probă de ipocrizie politică cum rar poate fi întâlnită. 3.300 de angajaţi în plus înseamnă 3.300 de salarii, 3.300 de cheltuieli logistice suplimentare, toate decontându-se pe seama unui aparat bugetar care creşte în felul acesta în mod spectaculos dacă vrei de la o lună la alta în pofida promisiunilor electorale făcute de USL înainte de 9 decembrie", a concluzionat senatorul FC.

Ponta: Dacă nu se măresc taxele, pentru primarii noştri nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat

Premierul a precizat că miercuri va fi adoptată, conform legii promulgate de preşedintele Traian Băsesescu săptămâna trecută, ordonanţa simplă privind taxele şi impozitele locale, adăugând că primăriile care nu vor majora impozitele nu vor primi bani de la bugetul de stat.

„Adoptăm astăzi (miercuri – n.r.), conform legii de abilitare a Guvernului, promulgată de preşedinte vineri, ordonanţa simplă privind taxele locale. Prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012, decizie care aparţine primarului şi consiliului local, ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, deoarece din 2009, de când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale. Cu 20% le-a majorat domnul Boc atunci. Acum, ca primar, nu vrea să le majoreze deloc. Decizia este a consiliului local din fiecare localitate şi a consiliului judeţean, pentru taxele judeţene, însă astăzi publicăm ordonanţa şi sper ca lucrurile să fie foarte clare. În acelaşi timp, în fac datoria să spun că cei 16% pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, că este în opoziţie, nici pentru primarii noştri nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, pentru ca la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate, la educaţie, etc. Deci, e într-adevăr autonomie locală. Dacă ajung banii din 2012 este foarte bine şi probabil că sunt câteva comunităţi mai bogate, dacă nu indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna”, a explicat Ponta.

Primul ministru a mai afirmat că joi va fi prezentată „starea naţiunii din punct de vedere bugetar, (...) un buget pe înţelesul cetăţeanului”.

„Mâine (joi – n.r.) o să prezentăm starea naţiunii din punct de vedere bugetar şi al lucrurilor bune pe care le facem anul asta pentru pensionari, salariaţi, mediul de afaceri dar şi a deciziilor dificile pe care trebuie să le luăm anul ăsta, referitoare la reduceri de cheltuieli, la venituri suplimentare şi cred că este absolut necesar să prezentăm un buget pe înţelesul cetăţeanului. Acum bugetul e o chestie ezoterică la care au acces sau pe care o înţeleg destul de puţini. Mâine o să încercăm să traducem pe limba celui care plăteşte taxe şi impozite şi care trebuie să beneficieze de servicii publice ce se întâmplă cu banul public, pentru că bugetul reprezintă doar o treime din PIB. Eu vreau mâine să vorbim şi să le spunem oamenilor ce se întâmplă cu banul public, cum îl cheltuim la nivel central, cum se cheltuie la nivel local, cum se cheltuie pentru alte instituţii care nu ţin de Guvern, fie că este vorba de Parlament, fie că este vorba de Justiţie sau de alte domenii. ”, a completat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor